Откриване на Академичната учебна година и освещаване новия храм на Тракийски университет – Стара Загора

На 11.09.2017 (понеделник)  на Форума на Тракийския университет, Студентски град (при лоши атмосферни условия, откриването ще се състои във фоайето пред зали 1,2,3 –  втори етаж – ректорат)

ПРОГРАМА

9:00 ч. – Отслужване чина на освещаване на храм “Св. Патриарх Евтимий“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и първа света литургия.

11:00 ч. – Официална церемония за откриване на учебната година в Тракийски университет.

14:00 ч. – Среща на студентите с академичните ръководства на структурните звена.

Автобуси на университета тръгват в посока Студентски град, както следва: 8:30 ч.  и  10:30 ч. – от Медицински факултет, Педагогически факултет и Медицински колеж. След приключване на церемонията,  автобусите отпътуват от Студентски град в посока Медицински факултет, Педагогически факултет и Медицински колеж, от паркинга пред Форума на университета.

През 2008 г. академичното ръководство на Тракийски университет инициира изграждане на православен параклис Св. Патриарх Евтимий, който се намира на територията на висшето учебно заведение. Проектът на храма е дарение от арх. Ваня Тончева. Първата копка на храма е направена в Деня на светеца, 20-ти януари 2009 г . На 19 ноември 2015 г. новият православен храм, първи и единствен засега, който има за свой небесен покровител великия български архиерей и книжовник св. Патриарх Евтимий Търновски – отваря врати за благодарствена литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, молебен в този ден отслужиха архимандрит Авксентий (Делипапазов) и свещеноиконом Йордан Карагеоргиев. Службата събира множество християни – дарители за изграждането на храма, представители на местната власт, преподаватели и студенти. Земята, на която е изградена църквата, е дарение от Община Стара Загора.

Храм, посветен на св. Евтимий Търновски, се строи и на територията на Великотърновския университет. Първата копка там бе направена нa 20 янyapи 2003 г., в пpиcъcтвиeтo нa пaтpиapх Мaкcим и члeнoвeтe нa Свeтия cинoд нa БПЦ, по повод годишнина от успението на светеца. Храмът е завършен в груб строеж, търсят се средства за довършителни работи.

Уляна Кьосева