Сватбата на Яна и Николай Далакови – вид, вкус и послевкус

Днес присъствахме на сватба, за която тепърва ще се пише и разказва месеци и години напред. На разказвача му се иска да опише това уникално събитие така, както се описва превъзходно вино.  Защото младоженецът е майстор на превъзходни вина. И не само. Майстор е да прави хората приятели и да празнува живота.

Искам преди всичко съвестно да опиша ВИДА на това светско събитие на късното лято на Стара Загора. На него имаше изобилие от: изискан вкус, красиви жени и мъже, добра храна, разкошно вино, искрящо настроение от очите и сърцата на хората.

Знаете, че да описваш едно превъзходно вино значи да сновеш с тънка, сребърна нишка между поетичния език и научните термини (в случая например журналистическия жаргон). Църковната сватба  на Яна и Николай Далакови бе тежка, светска, достолепна. Двамата  митрополити  Киприан и Антоний ги венчаха в неделния ден в Катедралния храм „Свети Димитър” с участието на църковния  хор. Присъстваха елитни хора, облечени и обути прекрасно.

Булката беше нежна и ефирна с рокля като от морската пяна по собствен модел и изработена в Модна къща „Авин стил”. Николай и синовете на младоженците – Николай и Стефан – с еднакви сини костюми, ризи, папионки и!-чорапи – толкова елегантни, толкова мъжкарски!… С няколко думи ВИДЪТ е  летен, бистър, кристален, във виното сякаш плуват ситни капчици злато като искрящи точици, поразява със своя стил.

(…Но! Знаете, че  дегустацията е описание на впечатления с двояк характер – сетивни и абстрактни. Впечатления на тялото и духа, които се развиват винаги съвместно, винаги в зависимост едно от друго. И така идва ред на ВКУСА при отпиването, описанията тук са почерпани от сетивната памет, която носим със себе си.)

Сватбата на Яна и Николай на ВКУС бе с аромат на сено, бъз, на слънчогледи, на житото на равна Тракия, на планински залез, на речна хладина… И още – на всички плодове, които ни подарява лятото. И с каквито бяха отрупани масите на елегантния коктейл след сватбата. Съобразен с обедния час на венчавката и ранния следобеден час на почерпката, етикетът беше спазен „от-до”. Леките вина на „Better Half” – славното вино, което произвежда Николай Далаков, плата с леки хапки и плодове. Градината на „Bedroom” с прохладата си събра избраните гости на Яна и Николай Далакови и кумовете им Христо и Вяра.

(Спокойно и плавно преминаваме в третото ниво, с което се описва едно превъзходно вино. То сияе с поетичен ореол: цветът се сравнява с блясъка на скъпоценни камъни, дегустаторите говоря за „велики” вина, „големи” вина.)

И разбира се, описват ПОСЛЕВКУСЪТ на едно вино. Ако ще завършваме (което не ни се иска) описанието на сватбата на Яна и Николай като вино, то  ПОСЛЕВКУСЪТ тук е на морски бриз, залез над Слънчев бряг, вълни, водорасли, миди, рачета, морски треви и всякакви такива флори и фауни. Защото купонът продължи в „Слънчев бряг”, в едноименното заведение на Далакови „Bedroom” .  Казват, че послевкусът останал три дни и три нощи. Вярваме го дори ние, които останахме на сушата, да ви разкажем за тази красива сватба.

След 17 години заедно, Николай и Яна решиха да се врекат в любовта си и пред Бога. Зад гърба им бяха синовете – за чудо и приказ деца. Те кавалерстваха през цялото време, осъзнато и с гордост – на тази изящна своя майка. И бяха на един малък пръст разстояние от веселия, щастлив и разнежен свой баща.

Професионалистите казват, че „за описание на достойните вина се използват думи като например пасторални, млади, свежи, атрактивни, директни, открити, пълни, зрели, завършени, богати, дълбоки, структурирани, концентрирани, елегантни, добре сложени, великолепни. Вината, които заслужават най-висока похвала, се описват като: тънки, нежни, изискани, елегантни, балансирани, хармонични, изтънчени, луксозни, мощни.”

Най-висока похвала за страхотната сватба на Яна и Николай Далакови!

Чакайте още новини в творчески план откъм представителите на това прекрасно семейство… Аз знам една от тях, но няма да ви я кажа, за да се сбъдне точно така, както я е намислил Николай.

С удоволствие за вас разказа Уляна КЬОСЕВА

(екипът на Долап.бг получи изключителното право от Яна и Николай да отрази тяхното прекрасно събитие в слово и снимки от сърце. В най-скоро време ще подменим снимките с прекрасните репортажни фотографии на Йонко Русев. Когато купонът утихне и послевкусът намалее…)