Отново – новини за Анна Нетребко!

С  категорично определение като „Златното сопрано Анна Нетребко руши стереотипи за образа на оперна дива“ беше описан от журналисти концертът на Анна Нетребко (сопран), (определена през 2007 г. от TIME сред 100-те най-влиятелни личности в света и с това е първият класически музикант в тази категория)  и Юсуф Ейвазов (тенор) на 31 август 2017 г. в Берлин, на известната сцена  Waldbuhne. Цената на билетите започва от 75 евро. Веднага след бляскавото участие на Нетребко в спектакъла на „Аида“ на фестивала в Залцбург тази година! Още в началото да кажа, че немската телевизия ZDF ще покаже концерта на 10 септември от 22:00 часа. Двамата партньори в живота и на сцената представиха интересна програма, включваща класически оперни арии и дуети от Верди и Пучини. Но заедно с това песни за любовта от известния руски композитор Игор Крутой. Тази музика е включена в новия двоен албум на певците „Romanza“, излязъл на 1 септември т.г. В концерта участваха още Нов камерен хор – Потсдам; оркестърът на Националната опера на Унгария; диригент Микеланджело Маза. Това е четвърто излизане на Анна Нетребко на емблематичната открита сцена в Берлин. За първи път пя през 2004 г. Помним блестящия ѝ концерт „Три суперзвезди на живо във  Waldbuhne“ с Роландо Вилазон и Пласидо Доминго през 2006 г.!  https://www.youtube.com/watch?v=9LtXUB_PE5A&t=3795s

Някои любопитни подробности за мястото: театърът на открито, разположен в Олимпиапарк в Берлин е проектиран от немския архитект Вернер Марк, строен от 1934 до 1936 година. Открит на 2 август 1936 г. във връзка с провеждащите се в Германия летни олимпийски игри, разполага с над 22 хил. места.

По повод новия албум „Romanza“ – първият диск включва 18 песни на руски, италиански, английски и френски език, сред които и дуети, съчинени от Игор Крутой. Вторият диск представя записи на Нетребко в Deutsche Grammophon – арии от произведения на Пучини, Верди, Калман, Лехар, Рахманинов, Рихард Щраус, Офенбах, Белини, Моцарт и Чайковски.

За Игор Крутой – композитор, певец, продуцент, пишещ музика за известни имена и на поп сцената и на оперната сцена – Ала Пугачова, Филип Киркоров, Андреа Бочели, Чо Суми, Аида Гарифулина. През 2009 г. той е автор на песни в двойния албум „Дежавю“ на баритона Дмитрий Хворостовски.

През септември и октомври звездната двойка се е насочила на изток от Европа – ще има концерти в Операта в Дубай, в Токио и Сеул.

ето и целият концерт https://www.youtube.com/watch?v=LboBDHuVicU

Снежана Маринова

снимките са от профила на Анна Нетребко във Фейсбук