Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ навърши три години от създаването си

Как започна пътуването на книгите?

Започна с една фейсбук група и с идеята да създадем общност, в която четящите хора от нашия град да си споделят хубави книги. Четящият човек е красив, красивото е добро и това ни обедини и свърза задълго. Но започнахме да искаме да се виждаме, да говорим и споделяме преживяванията от книгите, които сме прочели. Така започнаха нашите срещи помежду ни, а по-късно и с автори и читатели. Надяваме се да ни има поне до 33-ия ни рожден ден, както ни пожелаха наши приятели.

Накъде се отправихте за първо пътуване?

Естествено поехме по пътя на доброто и организирахме благотворителен онлайн търг за книги, за да помогнем на дете да върне зрението си. Получихме подкрепата на много хора, много български писатели дариха свои книги за търга. Събрахме достатъчно средства и от сърце. И доброто се случи. И с това не спряхме. Доброто е заразно, а красивото – вдъхновяващо.

В какви посоки ви отведе пътуването географски?

Пътуването с книги може да те отведе навсякъде. Можеш да се докоснеш до всяко кътче на света, вървиш по непознатите му улици, вглеждаш се в линиите на сградите, в лицата на хората, усещаш го как диша, потапяш се в духа и атмосферата му. Вземете в ръка „Внезапни улици” или „Тая земя, оная земя” на Ваня Могилска и ще разберете за какво говорим.

В конкретика, отведе ни към панаира на книгата в София, към срещи с писатели, срещи с малки читатели в Читалнята ни за деца и в малките населени места, в които организираме Пътуващи детски читални. Всяко селце има свой аромат, особена връзка между хора и място. Магия някаква. А когато отидеш там с куп хубави книги и четеш на децата сред природата му, тази магия залива сърцето ти с непознато досега състояние на щастие. Няма нищо по-хубаво от деца сред природата в компанията на добра книга. Щеше да бъде прекрасно, ако часовете по литература се провеждаха по този начин. Какви чудеса щяха да вършат тогава добрите учители!

Какви хора срещнахте по пътя, с какви ни срещнахте? Приличат ли си по нещо?

Книгите ни срещат с красиви хора. Хора, които ни подадоха ръка и ни подкрепиха. Писатели гостуваха с книгите, в които са оставили частица от себе си. Срещите с тях на живо ни помагат да ги опознаем през книгата, но и да ги приемем като човек сред хората. По какво си приличат? По това, че всички са прекрасни такива, каквито са ни дошли на гости.

Как изглеждат Пътуващите книги на Стара Загора след 3 години?

Организация с много приятели и много идеи. Не спираме да мечтаем и да се опитваме да сбъдваме мечтите си. Продължаваме срещите с български писатели и с техните книги. Проектът ни за детски читални продължава да се развива. Започнахме със съботни читални за деца в нашето помещение. Четем, творим и играем театър с редовните си участници. За лято 2017 получихме финансиране и за проекта „Детска читалня на колела”, с който да стигнем до децата в малките населени места. Да подпомогнем местните читалище с дарения на нови детски книги. Да четем с децата, „да философстваме” за книги и неща, да рисуваме, танцуваме и творим в света на книгите.

Чрез конкурсите за художествен текст, които организираме, подадохме ръка на млади пишещи таланти. Получихме чудесни текстове, най-добрите от които събрахме в първото издание на сборника „Конкурсът”. Вече сме и издателство „Пътуващите книги на Стара Загора”. Толкова много неща се случиха през тези 3 години, че ни се струват безкрайно „изсънувани”.

„Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му“. В този смисъл ние отдавна сме надскочили „крехката си възраст“. Защото нашите мечти са безбрежни и с радваме, че с тях успяваме да заразим и другите.

Вашите пожелания за тези, които ще тръгват на път с книга в ръка?

Да не се колебаят да поемат по този път. Да тръгнат с книгите, които им харесват. Пътят бавно, но сигурно ще ги изведе до хубавите книги. Да вярват, че всяка книга ги намира в точния за тях момент. Тогава, когато им е нужна най-много. Очаква ги много красота, но сетивата им тихо и спокойно ще се настроят на нейната честота. Да не бързат. Четенето, като живеенето, е бавно удоволствие.

На въпросите на Уляна Кьосева отговаряха Олга Клисурова и Мира Балдаранова, СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, пътуващи книжни хора на Стара Загора!