В Столица на бирата се превръща Стара Загора

„От 6 до 9 септември 2017 г. в Старозагорския парк „5 октомври“ ще се проведе третото издание на Фестивала на бирата“. Това съобщи днес на брифинг Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора. „Благодаря за подкрепата на Пивоварна „Загорка“. За това, че и тази година, съвместно с тях ще реализираме това събитие, което се очертава да бъде знаково не само за Стара Загора, но и за страната ни. И за пореден път да докажем, че Стара Загора е столица на бирата. В тези четири дни сме се постарали програмата наистина да бъде разнообразна и всеки да намери нещо за себе си – както музикалните състави, така и многото съпътстващи игри и събития“, каза г-жа Чахова.

Целта на събитието е да се предоставят максимално добри условия за социални контакти и забавления на чаша бира.

И на четирите концертни програми, които стартират в 20:00 ч. и продължават до 23:00 ч. водещи се бъдат знаковите артисти – старозагорецът Станимир Гъмов и Петьо Петков-Шайбата.

Музикалният маратон откриват на 6 септември „Обратен ефект“ и Светльо. Втората вечер ще се представят SEVI  и Славин Славчев – един от победителите на „Х-фактор“. На 8 септември подгряваща е старозагорската група „Revival”, след което ще се изяви „Контрол“.

За първи път на феста ще забие и група от чужбина. Това е популярната сръбска банда  “Queen real tribute”. Музикантите са едни от основните участници на големи бирени фестивали. Освен, че изпълняват вечните песни на Queen, те ги имитират в маниерите, облеклата и пр. екстравагантности. Ще подгряват старозагорците от „Rock stage”.

Подготвени са и много типични за бирен фестивал игри: хвърляне на чували със зърно, забиване на пирон в дънер, пъзели, турнир по канадска борба и др. В почивните дни – 6 и 9 септември игрите ще започват от 11:00 ч., а на 7 и 8 септември – от 17:00 ч. Осигурени са много и различни награди и сувенири.

На почитателите на кехлибарения елексир ще бъдат предложени седем варианта на наливна бира: Загорка, Хайнекен, Ариана, Столично, Старобърно с всички техни разновидности, които са в номенклатурата на Пивоварна „Загорка“. Ще има четири обособени пункта за продажба на напитки и храна, кътове за сядане и за атракции. Пунктовете ще работят от 10:00 ч. до 23:00 ч.

През миналата година по време на бирения фест, старозагорци са изпили за четири дни 8000 литра бира, което представлява 18000- 20000 броя бири. Изядени са 800 кг. месо под формата на кебапчета и кюфтета и около 3000 кг пържени картофки. На ден през феста са преминавали средно по 3000 души. Ако се запазят същите стойности, въпреки че тази година интересът е много по-голям, се очаква да преминат над 12000 човека през Фестивала на бирата.

Росица Ранчева