Кухнята на Ани – уникални тракийски манджи
Една от най-атрактивните съпътстващи прояви на Националния тракийски събор „Богородична стъпка“, проведен на 26 и 27 август 2017 г. на Старозагорските минерални бани, беше Тракийската кухня. На дълга маса в центъра на поляната, бяха наредени десетки съдове с всевъзможни вкуснотии, дело не само на тракийки, но и на читалищни дейци от няколко старозагорски читалища. В три гледжосани гювеча, своето кулинарно изкуство представи тракийката Анка Николова, която великодушно сподели рецептите с почитателките на „фасул.бг“ от електронния сайт dolap.bg
Необходимите продукти са за сериозно ядене на 7-8 човека. 3-4 големи глави лук се нарязват на ситно; 3-4 големи моркова се настъргват; 800 гр. домати – нарязани на ситно или настъргани на едрото ренде; 300 гр. ориз;. 1 кг предварително накиснат най-малко 10-12 часа в топла вода нахут, след което се вари около 1-2 часа, за да омекне. Лукът с морковите се задушават в 200 мл олио, докато лукът стане стъклен. Прибавят се доматите и след завирането им се прибавя оризът – на 1 част ориз, 2 ½ части вода (700 мл). Като заври всичко това се слага и нахутът. Единствената подправка е чер пипер. Хубаво е да се готви на по-слаб огън. Може да се сервира и топло и студено. Много е вкусно!
ПИЛЕ С КУС -КУС
Пилето най-напред се задушава до готовност и се отстранява от огъня. Може да се обезкости, а може да бъде и на порции. За гозба – около 8-10 порции, се нарязват на ситно 3-4 големи глави лук, 3-4 моркова се настъргват, 1 ½ кг нарязани на ситно домати, ако са от консерва – без люспите. Щом всичко това заври се слага кус-кус. На килограм кус-кус се долива 2 л. вода. Щом всичко се свари се прибавя пилето за още 10-ина минути. Нарязва се връзка магданоз.
КЕШКЕК
Във вряла вода 1 л, с малко сол, се сипва 500 гр. булгур, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Вари се докато се разкашни. Тогава му се слага 200 гр. препържено масълце и е готово. Който иска може да го яде със захар, може и със сирене. Някога се поднася като основно ядене, друг път – като десерт, а често и като прекрасна гарнитура към печено месо.
Да ви е сладко и усмихнато!
Подготви: Роси Ранчева