Откриха изложба на уникалния художник Иван Пенков

На 22 август 2017 г. в Художествената галерия – Стара Загора беше открита изложба „Иван Пенков (1897-1957)“, посветена на 120-годишнината от рождението на художника и 60 години от смъртта му. Представени са 45 негови творби от фондовете на градските художествени галерии на Стара Загора, Казанлък и София, създадени между 1921 и 1957 година – живопис, рисунки, сценографски проекти  и фотография на част от витраж.

Любопитни подробности за живота и творчеството на твореца сподели за dolap.bg изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествената галения в Стара Загора.

Професор Добрев, с какво е уникално изкуството на Иван Пенков?

Мисията на Иван Пенков за българската художествена култура е изумителна. Той е типичен представител на българското изобразително изкуство през 20-те 30-те години на 20 в. и за „Родно изкуство“. Не случайно, когато говорим за Иван Пенков, се сещаме веднага за Иван Милев и обратно, по много причини. Те са родени в една и съща година в Казанлък, от деца са приятели. Очевидно, времето през което живеят, много силно ги грабва и провокира за творческа активност.

Иван Пенков е може би една от най-уникалните личности в българското изкуство, защото почти няма раздел на изобразителното и приложното изкуство, в който да няма заслуга. Той е човекът, на когото дължим оформянето и откриването на цяла плеада български сценографи. Още като влиза през 30-те години в Академията, след преодоляване на редица препятствия, успява да създаде тази катедра.  Той е човек, който носи у себе си идеята за съвременна интерпретация на традиционни фолклорни митове и легенди, притчи, сказания. Пенков реално отразява България в стъклописи и витражи. Малцина знаят, че прекрасните витражи в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в Българска народна банка и пр., са негово дело. Едни от най-известните мозайки – например двете големи мозайки в голямата зала на Летище София, са негово дело.

Още през 40-те и 50-те години той започва да търси съвременно художествено осмисляне на старите занаяти – ковано желязо, дърво и т.н., които впоследствие възприемаме като запазена марка на българите като сувенир, който носи национален характер. Той е един от много професионално изявените пространствени оформители. Той прави българските павилиони на много световни изложения. И ако човек пресметне, че съдбата му е предоставила по-малко от 40 години творчески път, дори само преглед на онова, което е направил, ни кара дълбоко да се замислим за работоспособността и перфекционизма му, за многопосочието, в което се реализира по най-блестящ начин.

Вие сте един от неговите изследователи. Какъв човек е бил той?

Нашите представи за множество понятия от неправилна употреба са деформирани във времето. Когато, да речем, използваме сега думата „бохема“, в нея влагаме фриволно значение. Но всъщност бохемите са били интелектуалният елит на 20-те и 30-те години на миналия век. Иван Пенков е типичен бохем. Неговото отношение и място сред театралните среди играе много голяма роля сред интелектуалния елит на София. Не случайно в настоящата изложба сме включили доста рисунки, а и някои шаржове на негови познати и приятели. Един от най-прекрасните шаржове на Светослав Минков реално прави той и то още в средата на 20-те години. Преди десетилетие излезе книгата „Последната клечка кибрит“. В нея са събрани спомените на Иван Пенков. Освен всичко споменато до тук, става ясно, че той е мъдрец, който още в началото на 20 в. успява да вкара много от българската мъдрост в типичното за това време интелектуално мислене на твореца. Той е художник, който отговаря на всяко предизвикателство. Само споменаването на жанровете, в които   работи, разкрива неговата вселена.

Каква е философията на новооткритата изложба „Иван Пенков (1897-1957)”?

Изложбата няма претенции за изчерпателност. Не е такава ролята й. Целта ни е да направим реверанс пред изкуството на един голям български творец. Показаните творби са от градските художествени галерии на София, Казанлък и Стара Загора. Без Националната художествена галерия, това са основно галериите, които притежават същинската част от неговото творчество, което е твърде богато. Преди месец в Софийска градска галерия беше открита изложба само от рисунки на Иван Пенков, от колекцията на неговите синове – великият присмехулник  Джони Пенков и големият математик на България Боян Пенков.

С каква експозиция ще бъде сменена изложбата на Иван Пенков?

Тази изложба ще остане до 26 септември т.г. По повод традиционните Геомилеви дни, организирани от Международната фондация „Гео Милев“, на 29 септември в западна зала ще се открие експозицията с работно заглавие „Гео Милев и децата“. Това са илюстрации по стихотворения на Гео, по негови произведения, посветени на децата. Някои от тях са дело на Джон Попов, други на Мецгер и др. 

В големия салон  от 5 септември ще бъде подредена мащабна изложба „60 години куклено изкуство в Стара Загора“ по случай 60-годишнината на Старозагорския куклен театър и 10 години на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Желанието ни е да се покажем различните измерения на театъра  през тези 6 десетилетия – сценографски проекти, кукли, фотоси, декори, аксесоари и пр. подробности, свързани с водещата за страната културна институция, както и знакови спектакли, актьори и творци.

Росица Ранчева