Старозагорската опера ще оглася великотърновския хълм Царевец

В рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете
2017“ на хълма Царевец във Велико Търново своето изкуство ще представи в две вечери Държавна опера – Стара Загора.   На 24 август 2017 г.  от 21:00 часа на сцената на Летния театър е  изключително успешният музикален проект „Шоуто продължава“ – QUEEN Tribute Concert. След триумфалното гостуване на откритите сцени в Стара Загора и Бургас, лятното турне ще завърши във Велико Търново. В  августовската нощ  ще прозвучат вечните хитове на „QUEEN” в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора и рок банда със солист Теодор Койчинов.  Диригент, инициатор и ръководител на проекта е младият виенски възпитаник Димитър Косев. Най-извесните песни на QUEEN като „Bohemian Rhapsody”, „The Show Must Go on”, „Who Wants to Live Forever”, „We are the Champions”, „I want to
break free”, „Crazy little thing called love”, „Somebody to Love”, „We
Will Rock You” и „Love of My Life” ще прозвучат в нови интерпретации в
оркестрациите на Пламен Проданов, Свилен Димитров и Димитър Косев. А
емблематичната „Barcelona“, която Фреди Мерюри изпя в дует с Монсерат
Кабайе и постави началото на модата за съвместни изпълнения на рок и поп
певци с оперни гласове, ще бъде представена от сопраното Елена Петрова и
Теодор Койчинов. И всичко друго в концерта е усещане за QUEEN! Защото шоуто трябва да продължи. Защото шоуто продължава… В екипа на концерта участват още:
Александър Тумангелов – барабани
Таньо Сандев – бас китара
Божидар Тонев – соло китара
Павел Цонев – клавир
Елена Петрова, Ванина Колева – беквокали
Озвучаване: Велин Трифонов и Диан Георгиев
PowerSound – Стара Загора
На 26 август 2017 г. от 21:00 ч. почитателите на операта и балета ще имат удоволствието да се насладят на две едноактни творби – операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела. Двете сицилиански истории ще оживеят на хълма Царевец във Велико Търново. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип. Великолепието на сценичната визия и на костюмите е заслуга на именития италиански художник Салваторе Русо. Драматичната история в „Селска чест“ ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера. Костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието – края на 19 век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. Представлението „Селска чест“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера проф. Ивайло Кринчев. В ролята на Туриду за първи път гостува топ тенорът със световна кариера Зоран Тодорович. Сопраното Елена Баръмова ще изпълни ролята на Сантуца, а Ивайло Джуров ще е Алфио. Дългогодишната солистка на Държавна опера – Стара Загора Евдокия Здравкова-Хорозова участва в ролята на Мама Лучия, а Петя  Петрова ще бъде в ролята на очарователната Лола. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора. Диригент на хора – Младен Станев.
В балетната постановка  „Делвата“ сицилианската картина е коренно
противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази
едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е
предполагал, че балетът „Делвата“ ще му донесе толкова много успехи. В
своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни
музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект.
Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова
версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите,
в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на
Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио
Бенати. Декорите и костюмите са отново на родения в Сицилия Салваторе
Руссо. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен
с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история
прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва
да се мисли преди да се прави каквото и да е… В балетния спектакъл „Делвата“ участват оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера – Стара Загора. В ролята на Нела ще дебютира Кремена Костова, а в ролята на нейния годеник ще й партнира Даниел Тичков. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Лоло, а Петя Вънева ще пресъздаде колоритния образ на Дзи Дима. На диригентския пулт ще застане за първи път Владимир Бошнаков.

Сийка Лапачка