Честваме Успение на Свети Йоан Рилски

На 18 август 2017 г. е църковният празник Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той  е  почитан като  най-великия български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога.

Земният му път преминава по времето на княз Борис І и сина му Владимир, на цар Симеон Велики  и сина му Петър І – време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Св. Йоан Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст.

Житията му посочват, че до 25-годишна възраст Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство. Преди да напусне този свят, св. Йоан написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: „Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите.“

След смъртта му неговите ученици пренасят тленните му останки от Рилската обител в древния Средец.

През 1183 г. мощите са отнесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на св. Йоан Рилски в Търново, където те остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Почитан е като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и по целия Балкански полуостров.

18 август е храмов празник на Рилския манастир – най-голямата българска света обител. Тържествата започват предната вечер със среднощно бдение, на което се стичат миряни от цяла България. На тържествената литургия ще се отбележи 1071 години от успението на небесния ни покровител. Поклониците ще измолят пред мощите му мир и покой на душата му,  живот и здраве на семействата си.

Росица Ранчева