Започва 12-ото поред фестивално издание на „Богородична стъпка“

„На 26 и 27 август 2017 г в  курорта Старозагорски минерални бани ще се проведе 12-ото издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Събитието е посветено и на 50-годишнината от обявяването на Старозагорските бани за курорт с национално значение“. Това съобщи за dolap.bg Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора.

Очаква се в събора да участват над 4000 певци, инструменталисти, танцьори и интерпретатори на автентичните български обреди, обичаи, етнография, кулинария  и пр. Още толкова гости от региона и страната ще се докоснат през тези два дни до неповторимата магия и неподправено очарование на родния фолклор.

През първия ден (26 август) на двете сцени ще се представят 91 фолклорни състави, а на следващия ден – още 75 от читалища, пенсионерски клубове, фолклорни дружества и др. от цяла България – от Силистра до Гоце Делчев и от Малко Търново до Видин и Лом. Изпълнителите ще представят своите програми пред жури в състав: доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика при БАН, акад. Кирил Тодоров и акад. Крум Георгиев, Мария Градешлиева – директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ и Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ Стара Загора.

Програмата и в двата дни започва в 9:00 ч. и на двете сцени.

Официалното откриване е в 11:00 ч. на първия ден на Първа сцена. В концерта ще участват Фолклорният танцов клуб при Община Стара Загора, Певческият състав при Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Тракийското дружество „Родопи“ от Асеновград, което е носител на Наградата на кмета от 11-ото издание на събора. Самостоятелен спектакъл ще представи  Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“.

Вечерта от 19:00 ч. е началото на гала концерта с участието на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“,  най-добрите родопски гайдари и тяхната солистка и други изпълнители. В 21:00 ч. е традиционното нестинарско шоу.

Богата е програмата на съпътстващите прояви. Центърът за личностно развитие организира детски творчески работилници. Те ще украсят дърветата в парка и ще направят оригинални инсталации. Ще имат и други творчески задачи. Демонстрации на обреди и обичаи от старинния бит на траки и прабългари – жътва, попрелки, меджия, Еньова буля и др. ще се представят и през двата дни в така наречения „Селски двор“. Там добрите домакини ще предложат за дегустация гюзлеми,  качамак, билков чай, ръжено кафе, катми и други вкуснотии.

За доброто настроение ще се грижи още Общинският духов оркестър. От година на година все повече нараства т.н. Улица на занаятите. Досега над 50 майстори на занаятите са заявили присъствие. Със свои щандове ще участват Туристически информационен център – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, селски читалища и др. От Музея на открито „Етър“ – Габрово ще присъства  майстор-грънчар с грънчарско колело и с демонстрация за децата.  Ще се вият „Хора на мегдана“ с участието на няколко танцови школи и клубове за автентични народни танци.

Община Стара Загора организира безплатно пътуване до святото място „Богородична стъпка“, което се намира на 1.5 – 2 км от центъра на курорта.

Създадена е организация за безопасност и комфорт на всички присъстващи. Автобусите ще се движат по околовръстното шосе на курорта, като последният автобус ще тръгне в 22:00 ч.

Журито ще определи най-добрите състави, които ще получат Наградата на кмета – плакет и парична сума, награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и  на Младежкото дружество към него „Капитан Петко Войвода“ и на Зонта клуб – Стара Загора. Всички отличени за висок принос в съхраняване на българския фолклор и традиции получават плакети. Всички участници в конкурсната програма, в Селския двор, Улицата на занаятите и Детския пленер получават диплом за участие.

Организатори на мащабното събитие са Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Общество за фолклор, Кметството  и Народно читалище  „Христо Ботев“ в Старозагорските минерални бани.

Росица Ранчева