Какво да сложим на Богородичната трапеза?
Цялото меню, което ви предлагам, можете да приготвите за не повече от час. Ако си помогнете от предния ден, ще ви остане повече време за внимание към близките си или драгите гости. Три неща са задължителни на Богородичната трапеза: содена питка, пилешка яхнийка, диня или грозде.
СОДЕНА ПИТКА
Необходими продукти:
1 ч. л. сода
4 ч. ч. брашно
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. захар
4 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Сложете содата в киселото мляко, бъркайте, докато шупне и изсипете в купа. След това добавете яйцето, солта и захарта. Започнете да разбърквате и когато сместа стане хомогенна, постепенно добавяйте брашното. Когато се сгъсти, съвсем спокойно може да извадите тестото от купата и да го доомесите върху масата. Намажете тавичка с масло и сложете тестото в нея. След това може да поръсите със съвсем малко брашно. Задължително направете няколко прореза с нож, които ще помогнат за по-бързото и равномерно изпичане на содената питка.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. Като я извадите от фурната, я напръскайте с малко водичка и я завийте в чиста кърпа, „за да обиколи нивата“, както едно време казвахме на децата, т.е. докато поизстине.
ПИЛЕШКА ЯХНИЯ
Необходими продукти:
пилешко месо – 1 кг
бяло вино – 200 мл
пилешки бульон – 300 мл
лук – 3 големи глави
морков
чер пипер, сол -на вкус,
масло – 1 с.л., олио -1 с.л.
1-2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте пилешкото месо. Ако ползвате цяло пиле, го нарежете на парчета. Подсушете ги с домакинска хартия и ги сложете в дълбока тенджера върху огъня да се запечатат като ги обръщате от всички страни. Когато това стане, сложете маслото и олиото и запържете до златисто.
Обелете и нарежете лука на полумесеци, чесъна на ситни парченца, а моркова на кръгчета и ги добавете към позапърженото пиле. Разбъркайте и гответе до омекване на лука. Налейте бульона и виното, овкусете и сложете капака. Продължете да готвите на по-слаб огън, докато месото буквално се изсипва от костите.
Хубаво е преди да сервирате, да оставите ястието да си почине.
РАЗЯДКА ОТ ПАТЛАДЖАН
Необходими продукти:
3-4 патладжана – за предпочитане бели или светло виолетови
1 глава чесън
1 кутийка трапезна майонеза
сол на вкус
магданоз – по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ако имате микровълнова печка, изпечете за 15-10 минути патладжаните. Важно е преди да ги сложите за печене върху чинията, да се надупчат на няколко места с вилица. След като се опекат, се слагат в найлонова торбичка, за да се задушат и да се обелят след изстиването им много лесно. Разбира се, можете да ги опечете където искате. Най-хубаво е на открит огън.
Опечения и обелен патладжан нарежете на ситни парчета. Обелете и пасирайте чесъна и го прибавете към патладжана. Изсипете майонезата и овкусете със сол. Не миксирайте, а мачкайте с пресичка, за да се чувстват парченцата от вкусния плод (патладжанът е плод, който не знае). По желание, се слага много ситно нарязан магданоз. Всичко се обърква много хубаво и се поднася като мезенце за ракийка или мастичка.
РАЗЯДКА ОТ КАШКАВАЛЕНА ИЗВАРА
Необходими продукти:
1 пакет извара
1 кутийка трапезна майонеза
1 глава лук
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргвате на най-ситното ренде лука. Изсипвате последователно изварата, майонезата и солта. Разбърквате всичко това хубаво на ръка, не с миксер и… готово!
Да ви е сладко!
Росица Ранчева