Ден ВТОРИ на Фестивал ПИЕРО 2017 – 25 септември

Вторият фестивален ден на Десетия международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“( 24-29.09.2017 г. Стара Загора) – 25 септември.
За първи път в десет годишната си история фестивалът „Пиеро“ организира практически семинар за физически театър и съвременен танц. В четири поредни дни от 25 до 28 септември включително , изкушените могат да се включат в практическия семинар „Дуети-Дуели“ под ръководството на специалистите от танцова компания „Хетероподи“- хореографа Росен Михайлов и прима балерината Веса Тонова. На 29 септември, непосредствено преди официалното награждаване на участниците в конкурсната програма ще видим показ от работата на участниците в семинара. Таксата за участие е 100 лв., които трябва да бъдат платени до 10 септември на касата на Куклен театър – Стара Загора

Още информация:
ТАНЦОВА КОМПАНИЯ ХЕТЕРОПОДИ – СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ
ДУЕТИ-ДУЕЛИ
СЕМИНАР ЗА ФИЗИЧЕСКИ ТЕАТЪР И СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ
Продължителност: 240 мин.
Език: български и английски
25.09.2017, 26.09.2017 и 28.09.2017
10:00 – 14:00 ч.
Място: Балетна зала на Държавна опера – Стара Загора

27.09.2017
16:30 – 18:00ч.
Място: Балетна зала на Държавна опера – Стара Загора

29.09.2017 – показ на резултатите от практическия семинар
19:00 ч.
Място: Куклен театър
Водещ: Росен Михайлов – хореограф, режисьор, продуцент и лайт дизайнер

Росен Михайлов работи в България, Обединеното кралство, Германия, Латвия, Гърция, Швейцария, Хонг Конг и др., като танцьор, преподавател, хореограф и продуцент повече от 25 години.
Първоначално завършва „Класически балет“ в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) – София. Специализира модерен танц в САЩ. През 1997г. печели международната стипендия на Американ данс фестивал (ADF) за хореография. Завършва също магистратура по „Кино-драматургия“ и е бакалавър по „Кино и ТВ режисура“ от Нов български университет (НБУ) – София.
Участва в много резидентски програми, творчески ателиета и образователни семинари по съвременен танц, контакт импровизация, хореография и композиция, физически театър и др. в Лондон, Берлин, Цюрих и др.
През годините се превръща в един от водещите съвременни хореографи в България.
Като хореограф и изпълнител, е работил в сътрудничество с множество световно известни имена, сред които: Ръсел Малифант, Лойд Нюсън, Давид Замбрано, Найджъл Чарнок, Робърт Таниън, Лиъм Стийл и др.
Последният му проект е хореографията за рекламен клип на Майкъл Бубле в сътрудничество с Лиъм Стийл (хор. на филмовия мюзикъл “Клетниците“).

Асистент: Веса Тонова – примабалерина

Веса Тонова завършва Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) – София, с профил „Класически танци” като възпитаничка на примабалерината Емилия Драгостинова през 1989г. Притежава бакалавърска степен по „Педагогика и преподаване на класически танц“ от Национална музикална академия „Панчо Владигеров” и магистърски степени по „Педагогика и методика на класически танц“ и „Хореография и режисура“ от АМТИИ – гр. Пловдив.
Дълги години е прима балерина на Софийска опера и балет с множество участия на фестивали и гастроли.
Носител е на наградите „Кристална лира“ (2004) и „Кристално огърлие“ (2014).
От 10 години Веса Тонова се занимава професионално с педагогическа дейност.
Семинарът е насочен към професионални танцьори, драматични и куклени актьори, циркови изпълнители и студенти по изпълнителски изкуства. Основният фокус е върху свързването на значение и физическо движение при работа с партньор. „Дуети-Дуели“ показва използването на всекидневните жестове, на абстрактни движения и различни танцови техники при създаването на смислови сценични послания и структури.

На 25 септември от 19.00 ч. на сцената на Куклен театър – Стара Загора, в рамките на Десетия международен куклено-театрален фестивал за възрастни“ Пиеро“ 2017, ще се насладим на спектакъла на Пловдивския куклен театър – „Дама Пика“. Повярвайте ми мога да гледам този спектакъл стотици пъти, защото изтръгва възторг!
Повече информация:
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ
ДАМА ПИКА
Продължителност: 100 мин.
Език: български
25.09.2017
19:00
Място: Куклен театър
Режисура: Веселка Кунчева
Сценография: Мариета Голомехова
Музика: Христо Намлиев
Хореография: Стефан Витанов
Участват: Полина Христова, Пламен Димов, Ева Данаилова, Живко Джуранов, Мария Димитрова, Михаела Андонова, Наталия Василева, Велизар Евтимов, Александър Караманов.
Играта на карти или играта на съдбата. Играта, в която жадуваме да спечелим и да се домогнем до щастие, любов, реализация, власт. Тази игра завихря в нас желанията. Желанията, които бавно набъбват, завладяват ни, подчиняват ни и накрая ни засмукват в стихията си, за да ни изплюят обратно – обезобразени и деформирани подобия на човешки същества. Или желанията потиснати, стаени, премълчани от страх и неувереност, които ни оставят да предъвкваме рутината на сивото си ежедневие в очакване за мистично спасение.
„Дама Пика“ е спектакъл за спасението и проклятието, разкъсващата страст и фалшивото смирение.

ПАНОРАМА БЪЛГАРСКА АНИМАЦИЯ
ЧАСТ 2: НОВА БЪЛГАРСКА АНИМАЦИЯ
25.09.2017
15:00
Място: Кино зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“
СЪСЕДСКИ НЕВОЛИ
2016, 6 мин.
Режисьор: Пламен Николов
Сценарий: Пламен Николов
Продукция: NF film productions

В полунощ магьосник не може да заспи заради шумните си съседи. Един по един проблемите му са решени, но дали нощта ще е спокойна за всички?
БАБА
2016, 6 мин.
Режисьор: Роза Колчагова
Сценарий: Роза Колчагова
Продукция: Метаморфоза-н

Къща, дърво, баба – някъде далече. Филм за това, което обичаме. Автентична история, която ни кара да се замислим: какво губим в забързаното си ежедневие и какво жертваме като се преместваме в големия град, търсейки по-добър живот.
ЛЮБОВ С ПРЕВАЛЯВАНИЯ
2015, 6 мин.
Режисьор: Ася Кованова, Андрей Кулев
Сценарий: Христо Ганев
Продукция: Кулев-филм продукция

Става дума за любов. Прогноза – слънчево с превалявания.
ПЪТУВАЩА СТРАНА
2016, 13:38 мин.
Режисьор: Весела Данчева, Иван Богданов
Сценарий: Весела Данчева, Иван Богданов
Продукция: Компот колектив

Филм за сблъсъка на минало, настояще и бъдеще. Фантастична приказка за търсенето на истинската самоличност и свобода.
САМО МОЯ
2016, 7:40 мин.
Режисьор: Йоана Атанасова
Сценарий: Йоана Атанасова
Продукция: Геополи – Павлина Желева

Кошмарите на един ревнив съпруг.

20 РИТНИКА
2016, 6:20 мин.
Режисьор: Димитър Димитров-Анимитер
Сценарий: Дилян Еленков
Продукция: Метаморфоза-н

„Попитах зъбите си дали ще издържат едно питие“ – казва персонажът. Той живее в свят, където валутите за разплащане са шамари и юмруци. Филмът повдига въпроса за цената на малките удоволствия и това какво жертваме, за да постигнем щастие.
ЖАР ПТИЦА
2017, 7:07 мин.
Режисьор: Велислава Господинова
Сценарий: Велислава Господинова
Продукция: Ред строук

Художествена импресия, задвижвана от ритъма на музиката и свободата на танца. Магически свят, където любовта побеждава живота и смъртта.
МАЙКИ
2016, 18 мин.
Режисьор: Любомир Йотов
Сценарий: Любомир Йотов (по едноименния разказ на Клеменс Й. Зец)
Продукция: Аудиовидео „Орфей“

В студена влажна вечер Филип има нужда от жена. Жена, която да го обича, да вдъхнови силата и надеждата му и да прави това професионално, оправдавайки цената си до последната стотинка. Филип наема Агате – майка за една нощ.
ТРЕПЕТ
2016, 10 мин.
Режисьор: Владимир Тодоров
Сценарий: Владимир Тодоров
Продукция: Moonrock Pictures

В свят, където всеки може да не се влияе от гравитацията и да лети на воля, не е забавно да си залепен към земята. Ако всичко, което можете да направите е влаченето на двата си крака, тогава самотата, депресията и отчаянието ще почукат на вратата ви. Едната възможност е да ги пуснете. Да намериш кураж да се извисиш е безценно.

ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА “СФУМАТО” – СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ
ОПТИЧЕСКИ ИЛЮЗИИ (ЦИРК)
Продължителност: 50 мин.
Език: български
25.09.2017
17:00
Място: Държавна опера Стара Загора
Адаптация и режисура: Катя Петрова (по Даниил Хармс, Михаил Булгаков, Юлиан Тувим)
Сценография и кукли: Петя Караджова, Борис Далчев
Музикално оформление: Светлозар Георгиев

Участват: Ангел Калев, Анна-Валерия Гостанян, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Любомир Желев
Спектакълът представлява некласически модел на цирк. Движение по ръба, когато не стъпваш на земята или падаш, но това няма никакво значение; жонглираш със собствените си мисли и с мислите на хората; правиш фокус, в който можеш да разглобиш човека на частите му, но когато ги събереш – те не съвпадат. Тогава, когато стойностите са обърнати с главата надолу или са разместени. Объркан, хаотичен свят, в който и хората и предметите не са на мястото си. Човешки цирк, в който смъртта е толкова абсурдна, колкото и самият живот.

МАЛКО ТЕАТРО – БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ
СЪРЦЕТО НА ДИНЯТА
Продължителност: 60 мин.
Език: български
25.09.2017
21:00
Място: Антична улица на Регионален исторически музей
концерт – спектакъл
Вокал: Габриела Хаджикостова
Синтетизатори, китара, тамбура, вокал, флейти, перкусия: Николай Иванов ОМ
Визия: Ищван Наги

Представете се с чаша вино на Античната улица в Регионалния исторически музей. Сега отворете сетивата си!Музикален проект, търсещ българското сред текстове на Стратиев, традиционни песни, поговорки и пословици, неофолклорни теми, многобройно оцветени с госпел, джаз, електронни звуци, етнически влияния от други култури, горещи и нежни струни и многокрактно насложени с лупер, луди пиана и екзотични перкусии и флейти.Отговорът на „Кои сме?” и „Къде сме?” е като че ли огромната река на живия Живот, пееща с милиони гласове, измежду които – някъде там – гори сърцето на българина.