Шедьоври на българската живопис украсиха Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

На 10 август 2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора се състоя церемония по откриване на живописната изложба „НЕ/ПОЗНАТИ”. Тя съдържа 30 картини от златния фонд на колекцията на Обединена Българска Банка (ОББ). Повод за отваряне на трезора е 25-годишнината от създаването на банката. Стара Загора е дванадесетият град, където се показват шедьоври на българското изобразително изкуство.

„Голямата ни идея,  когато открихме, оценихме и реставрирахме картините, беше те да обиколят страната, тъй като са от банки от различни градове. Искахме творбите „да се върнат“ по родните си места като част от колекцията, така че не само нашите колеги, но и широката публика да им се радва, както ние им се радваме“. Това каза за dolap.bg  Анка Костова – мениджър ПР на ОББ. „Сред платната личат имената на големите майстори на четката Златю Бояджиев и Никола Танев, Александър Поплилов и Златка Дъбова, Харалампи Илиев, Христо Каварналиев и др. За старозагорските почитатели на изобразителното изкуство показваме творбите на старозагорските художници Атанас Михов, Васил Маринов и Иван Попчев. Има произведения и на по-съвременни автори. В някои работи  те пресъздават добре живота на банката. Например могат да се видят „интегрирани“ старите 1 и 2 лева, които са като акцент в изложбата“.

Според Анка Костова много от експонатите имат любопитна история. При някои от картините е установено как са станали част от колекцията на банките, при други се очаква това да се случи  в бъдеще време.

Преди 25 г. ОББ „се е родила“ при сливането на 22 различни банки. Те са се обединили със сградния си фонд и имуществото, което притежават. Някои от картините „идват“ със сградите. Други са подаръци на директори на клонове, на изпълнителното ръководство на банката по повод годишнини. Малка част от цялата колекция, която наброява 225 експоната, са купувани от местните клонове от местни художници, за да украсяват помещенията.

Кураторът на „НЕ/ПОЗНАТИ“ Весела Христова-Радоева съобщи, че картините са обособени в три фонда -златен, сребърен и бронзов, въз основа на авторите и  времето, когато са били създадени. Златният фонд наброява 47 произведения, повечето от класици на българското живописно изкуство, от които във фоайето на библиотеката са показани 30. Най-старата работа е от 1917 г. на Васил Маринов. Най-новите са от 90-те години на ХХ в.  Бронзовият фонд е т.н. емоционален, тъй като носи банковата история на различни клонове в страната. Творбите са също любопитни, но не са оценени високо от познавачите.

Представените платна са в широк диапазон – различни стилове, теми и сюжети.

За старозагорските ценители на изобразителното изкуство ще бъде особено приятно да видят две композиции на Васил Маринов – „Военен обоз“ (1917) и „Стадо овце“ (1940), едно  великолепно „Сухо дърво“ (1935) на Атанас Михов и прекрасен пастел на Иван Попчев – “Късен следобед“ (1992).

Светското събитие уважиха изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев – директор на Художествената галерия в Стара Загора, както и Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора. Тя поздрави организаторите на изложбата и предложи домакинство на други културни прояви.

Към изложбата е издаден луксозен каталог. Салонът ще бъде отворен за посещения до 1 септември т.г. с работното време на библиотеката. Входът е свободен.

Росица Ранчева