Панорама на световноизвестния режисьор на анимационни филми Теодор Ушев в ПИЕРО 2017

В първия фестивален ден ни очаква една изключително приятна изненада…

Уверете се сами! Не пропускайте 24 септември – неделя – начало 14:00 ч.

ПАНОРАМА НА ТЕОДОР УШЕВ!!!!

СЛЯПАТА ВАЙША

2016, 8:14 мин.

Сценарий: Георги Господинов

Режисура и анимация: Теодор Ушев

Продуцент: NF

Номиниран за най-добър късометражен анимационен филм на Академичните награди „Оскар“ през 2017 г.

Филмът разказва историята на Вайша, младо момиче, родено с едно зелено и едно кафяво око. Но не цветът е това, което прави Вайша различна. С лявото си око тя вижда само миналото, а с дясното – само бъдещето. Като ужасно проклятие, разполовеният поглед на Вайша ѝ пречи да живее в настоящето. Наричат я Сляпата Вайша. В тази метафорична история за мъдростта на безвремието по едноименния разказ на Георги Господинов, Ушев напомня за важността да се живее в сега.

TOWER BOWHER

2006, 3:49 мин.

Сценарий, режисура, анимация: Теодор Ушев

Продуцент: NFBC

Филмът на Теодор Ушев е като вихрушка, преминаваща през изкуството на руския конструктивизъм, и е изпълнен с визуални препратки към художниците от това време, включвайки Вертов, братята Стенберг, Родченко, Лисицки и Попова.

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ЧАКАШЕ

2006, 7:26 мин.

Сценарий: Теодор Ушев и Хлое Сен-Марс (по романа „Процесът“ на Франц Кафка)

Режисура и анимация: Теодор Ушев

Продуцент: NFBC

През целия си живот човекът чака пред затворена врата. Какво има зад нея? Истината? Или просто една врата се отваря към много други зад нея? Търпелив и податлив на манипулация, човекът се надява и чака.

ЦАРИЦА

2007, 7:00 мин.

Сценарий: Теодор Ушев и Кристиан Дюшен

Режисура и анимация: Теодор Ушев

Продуцент: NFBC

Филмът съчетава хумора и магичното в история за малко момиче, което тъгува за баба си. Когато Лили намира мида-царица на плажа, тя замисля план да докара баба си от България в Монреал, за да направи баща си щастлив.

DRUX FLUX

2008, 4:50 мин.

Сценарий, режисура, анимация: Теодор Ушев (по книгата „Едноизмерният човек“ на Херберт Маркузе)

Продуцент: NFBC

Частично фигурален, частично абстрактен, филмът е съставен от бързо протичащи образи, показващи смазания от индустрията модерен човек. Вдъхновен от книгата „Едноизмерният човек“ на философа Херберт Маркузе, Ушев деконструира чудовищната геометрия на индустриалните пейзажи, за да покаже дехуманизацията на прогреса.

ДНЕВНИЦИТЕ НА ЛИПСЕТ

2010, 14:04 мин.

Сценарий: Крис Робинсън

Режисура и анимация: Теодор Ушев

Продуцент: NFBC

Филмът показва дълбината на болката, измъчваща известния канадски кинематографист-експериментатор Артър Липсет, който се самоубива на 49-годишна възраст. Неговият срив в депресията и лудостта е изследван чрез серия от образи и звуци, вдъхновени от собственото творчество на Липсет.

СЛАВЕИ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

2011, 2:56 мин.

Сценарий, режисура, анимация: Теодор Ушев

Продуцент: Festival du nouveau cinéma de Montréal

Тази метафорична и сюрреалистична приказка е алюзия. Филмът е пътешествие в спомените и настоящето. Какво би станало, ако славеите трябваше да работят, вместо да пеят и да отлитат на юг? Дали невинността е единственият спасител за песента на птиците? Няма славеи през декември… Това, което остава, е историята на нашите начало и край.

ДЕМОНИ

2012, 3:37 мин.

Сценарий, режисура, анимация Теодор Ушев

Продуцент: Асфалт танго

Филмът е музикален клип за българската група „Котарашки и Дъждовните кучета“, вдъхновен от движенията на зоотропа. С лекота и игривост Ушев завърта подскокливи форми и фигури. Графично той си играе в същия пясъчник, в който са играли сюрреалисти и абстракционисти от началото на ХХ век. Ако можем да си представим екип, съставен от Миро, Кандински и Клее, вероятно техната музикална интерпретация би била точно това.

ЙОДА

2012, 3:09 мин.

Сценарий: Марал Мохамаджиян

Режисура и анимация: Теодор Ушев

Продуцент: Марсел Жан

Жена пише писмо на мъж в затвора. Писмото е изпълнено с любов, тревога, съчувствие, страдание и надежда. Свобода за Джафар Панахи и всички арестувани ирански кинематографисти.

ГЛОРИЯ ВИКТОРИЯ

2013, 6:58

Сценарий, режисура, анимация Теодор Ушев

Продуцент: NFBC

Рециклирайки елементи от сюрреализма и кубизма, филмът се фокусира върху връзката между изкуството и войната. Възхваляващата нашествията музикална тема от Ленинградската симфония на Шостакович (№ 7) усилва въздействието от образите на войната и масовите убийства, като ни превежда от Дрезден до Герника, от Испанската гражданска война до Междузвездни войни. Това едновременно е симфония, обслужваща военната машина, но и изкуство, което оплаква мъртвите и моли за мир.

SONÁMBULO

2015, 4:21 мин.

Сценарий, режисура, анимация Теодор Ушев

Продуцент: Les Productions Unité centrale

Сюрреалистично пътешествие през цветовете и формите на поемата на Федерико Гарсия Лорка Сомнамбулен романс. Визуална поезия в ритъма на фантастичните сънища и страстните нощи.