Кметът Живко Тодоров поздрави старозагорските медалисти от международни математически олимпиади

На 9 август 2017 г. кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кметът Красимира Чахова се срещнаха с младите математици, които преди дни се завърнаха от две международни олимпиади с високи постижения и отличия.

„Като кмет на Стара Загора съм горд с тези деца, че са израснали тук и се надявам да се реализират и в бъдеще. От нас зависи да им дадем този шанс, каза градоначалникът. – Почувствах се изключително горд като старозагорец, че нашите млади съграждани са постигнали толкова сериозни успехи. Новината не само ме зарадва, но ме накара да мисля, че за България има надежда с  такива таланти и разбира се с помощта на човека, който ги подготвя – Любомир Любенов. Той от години се занимава с математика и постига сериозни успехи чрез своите възпитаници. От друга страна Математическата ни гимназия винаги е имала традиции в това да прави шампиони на олимпиади. Поздравявам всички! За мене наистина е чест да посрещнем Теодор Танков, Мирослав Минчев, Христо Анастасов, Любен Карбанов и Михаил Михов. Това са имената на децата, които завоюваха високите успехи. Младите българи трябва да знаят, че имат добър пример, на който да подражават“, каза г-н Тодоров.

Като признание за труда на децата, кметът обяви, че от спонсори са осигурени парични премии. Като шампион на Азия, носител на „Звездата на Азия“ и на златен медал  Теодор Танков получава 3000 лв. За всички останали момчета, които завоюваха медали – по 2000 лв.

„Мисля, че е време да се направи номинация на г-н Любомир Любенов за Почетен гражданин на Стара Загора, заради успехите на учениците, които той подготвя, каза кметът. – В днешно време е много трудно да се работи в тази сфера, да се привлекат деца при всички пороци, които предлага животът. И не само това, а и да се преборят с нации, които традиционно са много силни в математиката.  Следващата година трябва да го предложим за Почетен гражданин на Стара Загора, за да бъде ясно на всички кой е правият път, както и хората, които заслужават да получават признание“.

„Това, на което днес сме свидетели, започна преди три години, когато Вие г-н Тодоров, осигурихте инвестицията, уточни Любомир Любенов. – Днес берем плодовете на това, което Вие направихте преди три години. Благодарение на Вас, Мишо отиде на олимпиада в Сингапур. Той „повлече крак“ и на други състезатели. Миналата година Вие ми връчихте наградата „Анастасия Тошева“. След награждаването се запознах с бащата на Теодор. Всъщност, ако това не беше се случило, аз нямаше да познавам Теодор и нямаше да имаме шампион на Азия“.

Любомир Любенов посочи и другите „виновни“ за големите успехи – мотивирани родители и съпричастността на Николина Куличева – директор на ППМГ „Гео Милев“, където децата са ученици.

Големият български математик Любенов каза, че да станеш шампион на Азия, значи да победиш 400 китаеца, събрани в Куала Лумпур – столицата на Малайзия, всеки от които е потенциален световен шампион. Там задачките изискват много по-различно поведение. Там е като фото-финиш, като тайм-брек, като удар на линията в тениса. Малко да кривниш и отпадаш… Теодор е объркал 30-та задача. Съвсем малко не му е достигнало! Знаел е колко е отговора, но вместо да напише 20, написал 10…! Според него проведеното състезание е уникално, както и  конкуренцията! Азия е меката на математиката. В момента световните шампиони са от Корея. Китайците винаги са златни медалисти от световните олимпиади, затова трябва да се учим от тях.Старозагорските математици работят по азиатския стандарт. Пък и момчетата са таланти!

Николина Куличева благодари на Общината и лично на кмета за осигурената финансова възможност учениците да заминат на състезанията.  С постигнатите резултати те доказват, че заслужават този жест. Тя благодари и на г-н Любенов, който „спечели учениците за математиката,  а малко са такива учители“.

Всички медалисти благодариха най-вече на учителя си Любомир Любенов и на кмета за доверието и финансовата подкрепа.

„Щастлив съм, че преди една година се срещнахме с г-н Любенов, каза Теодор. – Ако не беше той, нямаше да зная, че съществува това състезание, камо ли да го спечеля и да стана шампион. Благодаря на училището, че ми даде такъв голям старт и ми помогна за развитието ми. Винаги се опитвах да надграждам, да ставам все по-добър и да постигам успехи“. Седмокласникът сподели, че всеки ден решава поне по 4 часа задачи.

Освен на г-н Любенов, Мирослав благодари и на Евтим Кънчев, който му е  помогнал преди 2-3 г. да се справи успешно с приемния изпит по математика в ПМГ „Гео Милев“. Тогава се запознава и с Любенов и всеки ден по 1-2 часа решават много и различни задачи. Той вече има първи публикации в списание „Математика“.  На състезанието в Сингапур, проведено на 14 юли т.г. Мирослав  се класира на второ място със златен медал в индивидуалното състезание, бронзов – в отборното и получава сребърна купа.

След квалификационните състезания – SASMO и „Математика без граници” до финала на престижния форум  AIMO бяха класирани 19 български математици – ученици от 3 до 12 клас от  Стара Загора, София, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич. Състезанието се проведе от 3 до 5 август в  Dewan Peperiksaan Universiti  в Куала Лумпур,  върху 30 математически  задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

За шампион на Азия оупън за 2017 г. бе обявен седмокласникът от ППМГ „Гео Милев” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай. Той е вторият българин спечелил тази титла, след титлата на Мирослав  Маринов от Математическата гимназия в Пловдив, който стана шампион на Азия през 2014 г. на състезанието проведено в китайския град Чънду. Останалите шампиони са от Хонк Конг, Китай и Малайзия. Освен златния медал Теодор  донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна – участник. Медалисти са още Христо Анастасов от 4 клас на СУ „Максим Горки” – със сребърен медал,  Любен Карбанов и Михаил Михов от ППМГ „Гео Милев” с бронзови медали.

Успехът на Теодор е най-големият успех на старозагорските ученици на състезания по математика от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.

Росица Ранчева