Частично лунно затъмнение на 7 август и още през август

Синоптиците обещават и през следващите дни времето да се задържи по типичния за август маниер – горещо и безоблачно. Прогнозата им вероятно ще бъде точна, макар да съществува и малка вероятност да не се окажат прави.

  • За разлика от тях обаче, астрономите със сигурност могат да кажат какво предстои да се случи в ранните вечерни часове на 7 август 2017 година. Сигурни са, защото се касае за природно явление, което е много добре познато и разчетено – на движението на небесните тела човек може да се довери напълно. Още по време на залеза на 7 август ще започне частично лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава и от територията на България.

Началото на явлението за нашите ширини ще е в 18:50 часа, когато земната полусянка ще започне да покрива Луната. По това време обаче тя ще е все още под хоризонта. Същинското частично затъмнение ще започне в 20:22 часа. Земната сянка ще покрива постепенно южната (долна) част на диска на естествения спътник на планетата. Максималната фаза на покриване ще настъпи след 58 минути – в 21:20 часа. По това време земната сянка ще е покрила около 1/4  от лунния диск. След още 58 минути сянката на Земята постепенно ще се изтегля от лунния диск и в 22:18 часа вече няма да попада върху него. Луната окончателно ще се окаже извън полусянката на планетата ни в 23:50:56 часа. Цялото явление – от навлизането в полусянката, до излизането – ще трае 5 часа и 1 минута.

Астрономическата обсерватория в Стара Загора ще изнесе телескопи в централната част на града (пред Община Стара Загора) за желаещите да наблюдават Луната и лунното затъмнение на 7 август, понеделник, от 20 часа и 30 минути до 22 часа и 30 минути.

  • На 12 срещу 13 август ще очакваме най-красивия метеорен дъжд на годината. В тази нощ ще е максимумът на активността на метеорният поток Персеиди. Прогнозите са до 100 метеора на час, но ярката Луна през втората половина на нощта ще затрудни наблюдението им.
  • На 21 август 2017 година ще се състои едно многоочаквано събитие – пълното слънчево затъмнение, което някои наричат Великото американско затъмнение. Явлението ще може да се наблюдава на територията на Съединените щати – в зона с ширина 110 километра, която пресича страната от северозапад към югоизток. Най-дългата продължителност на слънчевото затъмнение ще бъде 2 минути 40 секунди.

Очаква се около 200 милиона души от Южна Каролина до Орегон да могат да наблюдават рядкото астрономическо явление. Фактически САЩ са получили „монопол“ върху бъдещото събитие, като пълноценно то ще може да се наблюдава само от територията на Америка. Например властите на гр. Хопкинсвил в щата Кентъки наричат затъмнението най-голямото мероприятие за града с 32 000 жители. Там пълното затъмнение на Слънцето от Луната ще може да се наблюдава в продължение на 2 минути и 40 секунди. Властите на града се готвят за приемането на туристи и планират многодневни празненства. „Учените са признали северната част на Хопкинсвил за най-доброто място за наблюдение на затъмнението. Необходимо е да направим всичко, за да поискат хората да дойдат и да бъдат тук“, казва кметът на града Картър Хендрикс.

За младите любители-астрономи (11-18 години) – не пропускайте възможността на участвате АСТРОНОМИЧЕСКА ШКОЛА 4-9 септември 2017 г. в базата на Фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица Базата на фондацията е в центъра на с. Оряховица. От Стара Загора може да се пътува до с. Оряховица с градски автобус № 64. Базата е с отлични условия за отдих. Оборудвана е с кабинети с мултимедийни проектори, компютърен кабинет, кинозала, където ще се провеждат теоретичните занятия на участниците. Предвидени са практически занятия и наблюдения с телескопите на Старозагорската обсерватория по време на ясните нощи в района на базата на фондацията.

Уляна Кьосева