Тази неувяхваща борба за удължаване на младостта…

Добро утро, скъпи приятели!

Съвсем ги изоставих „Синоптични с Уляна”, дължа дълбоко извинение на многобройните им почитатели! Не че нямах теми, то всеки ден, час, всяка сутрин, минута, секунда, гъмжи от тях, но сутрешното време все ми беше нужно за доспиване.

Сега вече не е така, в отпускарския безметежен ритъм. Сега е свежо и очите са отворени, отпочинали. Та измислих една дяволита тема, много интересна ми от доста време. За процедурите за разкрасяване, на които се подлагат главно жените и за гоненето на вечната младост.

Разбира се, че от това печели козметичната индустрия и производителите на хилядите вида апаратура, която предлага заличаването на времето от лице и тяло. Любопитно ми беше да поработя върху думите, с които се изразява тази козметична медицинска мафия – относно магиите, с които да запазим младостта.

Открих една универсална дума и дълго мислих върху значението и – „филър”, от to fill на английски. Вижте колко много значения има и как всичко се свежда до едно:

съществително
насита fill, satiety, repletion, satiation
ситост fill
достатъчно количество fill
предостатъчно количество fill
едно пълнене fill
глагол
пълня fill, stuff, load, stop, throng, bowl up
изпълвам fill, infuse, inform, inhabit, occupy, inflate
напълвам fill
изпълнявам perform, fulfill, execute, carry out, implement, fill
наливам pour, pour out, fill, infuse, pump in, ply
изпълвам се fill
насищам се fill
попълвам се fill
пломбирам fill, stop, stuff, seal
заемам loan, lend, hold, occupy, borrow, fill
надувам се be arrogant, swell with importance, blow up, peacock, take on, fill
пълня с fill, store

Замисляли ли сте се, че генерално борбата с младостта ПЪЛНИ (изпълва, насища, заема, налива…) всъщност в някаква празнота в жените. Освен че за-пълва бръчките. Пълни празнота. Копнеж по нещо, което времето издрасква, отнема, взема. Пълни я, обаче на всеки 6 месеца, доколкото знам, трябвало ново запълване. Тогава какво запълваме, попълваме

Другата дума в козметиката за красота е „лифтинг”, от  на английски, а на български „повдигам”. Какво повдигат жените, като си опъват лицата, овали, бръчки, скули и т.н. Ами повдигат си самочувствието, повдигат някаква вътрешна тежест и болка, която им нанасят годините, повдигат си челата. А очите, кръгозора?! По-далечни, по-широки и по-високи ли стават заедно с повдигането на външните белези? Хм, винаги съм смятала, че една прочетена хубава книга има въздействие върху красотата на жената колкото един скъп крем (той и без това свършва за някъде около 3 месеца, пък струва стотак).

Другата дума е „имплант”, от глагола to implant (на английски) и значенията му:

имплантирам implant
слагам put, set, place, lay, put on, implant
закрепвам embed, fix, fixate, imbed, implant, make fast
присаждам graft, implant, engraft, bud
насаждам instill, plant, inculcate, imbue, set, implant
внушавам suggest, inspire, implant, imprint, carry, prompt
внедрявам instil, inculcate, implant, introduce, root, impregnate
inspire, inhale, imbue, inoculate, ensoul, implant

Същата работа, пак психология – присажда се, внушава се, внедрява, слага, присажда….Младост. Тази пуста младост, дето се пее и в народните песни за нея. Ама хората си пеят, тъжат, опяват и преминават напред. Годините вървят напред, не се връщат назад.

А борбата с тях става все по-безмилостно жестока. Много пари, много усилия, пот, кръв, болка….за едната хубост.

А тя става все по-размито понятие в световен мащаб. В смисъл, че винаги големите успехи на жените са благодарение на ума им и на талантите им, не на красотата. На таланта. Той само истински запълва всякакви празноти и липси, повдига глава, чело и поглед, имплантира възможности всякакви /финансови и други/.

Обаче стремежът към младостта и красотата става все по-див и необуздан.

Вероятно малко повече на Балканите. Тук винаги сме били по-страстни и повече експериментиращи. И като хора, родени на кръстопът, растем в повече безпътица.

Свеж, лек и проветрив ден и бъдете естествено красиви!

До скоро със Синоптичните!

Уляна Кьосева