Старозагорски ученик – шампион на Азия оупън по математика (снимки от награждаването)

Теодор Танков от ПМГ „Гео Милев” – Стара Загора отвя конкуренцията на Азия оупън 2017 и е шампион по математика на Азия  за 2017

7 златни,  8 сребърни 4 бронзови медали ще донесат в Родината българските ученици

С грандиозен успех на българските математици приключи  поредното издание на Азия оупън, което се проведе от 3 до 5 август 2017 г. в столицата на Малайзия – Куала Лумпур, съобщи Любомир Любенов, координатор на българското представителство на форума.

В България те ще се завърнат със 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала.

След квалификационните състезания – SASMO и Математика без граници до финала на престижния форум  AIMO бяха класирани 19 български математици – ученици от 3 до 12 клас от София, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич.

Състезанието се проведе в  Dewan Peperiksaan Universiti  в Куала Лумпур  върху 30 математически  задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

За шампион на Азия оупън за 2017 г.  на официалната церемония  днес бе обявен седмокласникът от ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай.

Той е вторият българин спечелил тази титла, след титлата на Мирослав  Маринов от Математическата гимназия в Пловдив, който стана шампион на Азия през 2014 г. на състезанието проведено в китайския град Чънду.

Останалите шампиони са от Хонкг Конг, Китай и Малайзия.

Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна – участник.

И останалите старозагорци се представиха достойно. Сред медалистите са още Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” – със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти.

Златни  медалисти от България, освен шампиона Теодор Танков от Стара Загора , са и Калоян Цанев, Александър Илиев и Лазар Тодоров – и тримата от София, Добромир Ангелов от Добрич, Демира Недева от Пловдив, Нури Хасан от Хасково.

Сребърни медалисти  са: Иван Николов Петър Узунов, Петър Стаменов, Тодор Демиров, Иван Шилев , Александър Георгиев –от Пловдив,  Виктор Шаовчев от Бургас; Христо Анастасов от Стара Загора.

Бронзови медалисти са Йоан Димитров от Добрич, Любен Карбанов и Михаил Михов от Стара Загора, Емин Шукри от Пловдив.

Успехът на Теодор Танков допълва фурора на старозагорските математици  на азиатския континент. През юли 2017 г. в Сингапур на състезанието Математическо предизвикателство – SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” спечели сребърна купа за вицешампион, златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране.

Успехът на Теодор е най-големия успех на старозагорските ученици на състезания по математика от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.

Успехът нямаше да бъде факт, ако не беше помощта на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който три последователни години  подпомага участието на учениците от Стара Загора на математически форуми.

Поздравления за Теодор! Благодарности към кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров.

Ето и шампионите на Азия оупън 2017:

叶宇宸 (Китай), 3 клас;

卢心怡 (Китай), 4 клас;

姚縉熹 (Хонг Конг), 5 клас;

DAVIN KHOR WEN-NING (Малайзия), 6 клас;

TEODOR TANKOV (България), 7 клас;

SAMUEL KOH QI EN (Малайзия), 8 клас;

唐健維 (Макао), 9 клас;

TAKEDA SHIGENORI (Малайзия), 10-12 клас;

Азия оупън 2018 очаква бъдещите си шампиони!

Младите български математици  пристигат в София с полет на Катарските авиолинии на 6 август 2017 г. в 19:10 на терминал 2.