Президентът на България поздрави участниците във фолклорната среща „Верея и приятели“ в Стара загора

Под надслов „Верея и приятели“ на 4 и 5 август 2017 г. в новия парк на Стара Загора се проведе  Четвъртата фолклорна  среща на български изпълнители, които живеят в чужбина. В нея участват певци, инструменталисти и танцьори от Гърция, Испания, Северна Ирландия, ОАЕ, Македония, Германия и САЩ, както и български състави и индивидуални изпълнители.  Водеща на събитието беше любимата народна певица Бинка Добрева. В началото тя прочете приветствен адрес до организаторите и участниците в срещата от президента на Република България г-н Румен Радев:

„Приемете моите поздравления и гореща подкрепа за вдъхновяващото родолюбие, което изпълва сърцата ви и озарява всяка сцена, на която представяте българския автентичен фолклор и културно наследство. С песен, танц и със заразяваща енергия вие успявате да разкажете на публиката от различни континенти, колко красота и сила има нашият национален дух, се казва в текста на президента. – Вярвам, че Четвъртата фолклорна среща на българските състави от чужбина ще се превърне в запомнящо се преживяване на всички вас, уважаеми участници, както и в празник за жителите на прекрасния град Стара Загора, който през 2017 г. е домакин на събитието. Пожелавам ви успех в мисията да пазите и популяризирате българските традиции. Вярвам, че най-ценното признание за упоритите ви усилия е възторгът на младите българи, които чрез вашите изпълнения откриват своята кодирана обич към отечеството.

Бъдете здрави и изпълнени с вяра, че силата на националната ни общност е в съхранените корени на родолюбието и във всеки красив български стих, песен или танц, които с гордост и обич  предаваме на нашите деца“.

Празникът откри зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. „Преди всичко искам да благодаря за приветствието от името на президента. Празникът не би бил възможен и без моралната и материална подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина, каза г-жа Сотирова. – Този  фестивал има своя потенциал да се разрастне. Не случайно Община Стара Загора, като основен организатор, инвестира и ще инвестира в това. В следващите години ние ще преосмислим организацията му, за да може повече стойностни участници да се изявяват. Смисълът е ясен. През летните месеци се завръщат в бащината къща много от нашите родолюбиви сънародници, които копнеят за своята родина. Радващо е, че все повече старозагорци се завръщат, защото милеят за града и за страната. В този смисъл сме длъжни да подхранваме това отношение, да възпитаваме младото поколение за съхраняване на чистия български фолклор“.

Иванка Славчева главен експерт в Агенцията за българите в чужбина при Министерския съвет, прочете приветствие от името на председателя до организаторите и участниците в събитието:

„За четвърта поредна година Стара Загора се откроява като духовно огнище, поддържащо огъня на изконните български национални ценности и сгряващо сърцата на всички, които радеят за българския танц и песен. Радваме се, че тук, на родна земя, всички дошли от далече, се зареждат с ентусиазъм и енергия, за да продължат да разнасят по света славата на нашите уникални неравноделни ритми. Затова е още по-ценна ролята на танцьори и певци, които се реализират не само като пазители на родната култура и традиции, но и като творци на съвременното българско изкуство“.

Първа на сцената застана гласовитата Моника Азманска от Дубай с красивата песен „Лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си“.  Последва изпълнение на камерен танцов състав „Чемшири“ – от Северна Ирландия; Никол Михалик; близначките Ева и Вики Маркови и дует „Щурчовци“ от Гърция; танцов клуб „Загорци“; 6-годишният Александър Минчев и очарователната  студентка Ивиана Дончева  от Испания; танцов клуб „Купонджии“; Танцов клуб за народни хора – „Нашенци“  и специалното участие на народната певица Бинка Добрева и музикантът Александър Райчев.

На 5 август  концертът откри оркестър „Димо Димов“. Следват изпълнения на  вчерашните участници плюс Румен Малинов с камерна танцова трупа от Детройт – САЩ и народният оркестър „Цветан Митев“ със солисти Кирил Маринов, Петя Димитрова, Мирена Тодорова.

Концертът започва в 18:30 ч.

Организатори на събитието са Община Стара Загора,  Държавна агенция за българите в чужбина към Министерски съвет, БГ-фолк „Верея“ – Чикаго с президент Константин Маринов и неговото представителство БГ-фолк „Верея“ с. Малка Верея с координатор Мария Христова.

Гост на фолклорната среща беше първата дама на България –  Деси Радева. За dolap.bg тя каза, че в града на липите я води обичта и уважението към българското фолклорно богатство.  Самата тя танцува от дете и продължава и сега, като играе в самодейния танцов клуб „Омайно биле“.

„Харесвам танците, призна г-жа Радева. – Любопитно ми е как те се интерпретират от нашите сънародници в чужбина. Освен това една от основните цели на моята фондация е именно да популяризира българската култура извън границите на страната, чрез обединяване на всички български фолклорни групи по света. Възхищавам се от ентусиазма на организаторите и на всички, които участват в това уникално събитие“.

Г-жа Радева отказа снимки и интервюта.

Росица Ранчева