Старозагорски ученик – шампион на Азия оупън по математика

Теодор Танков от ПМГ „Гео Милев” – Стара Загора отвя конкуренцията на Азия оупън 2017 и е шампион по математика на Азия за 2017 – съобщи за dolap.bg Любомир Любенов, координатор на българското представителство на форума.

Общо  7 златни, 8 сребърни 4 бронзови медали ще донесат в Родината българските ученици. С грандиозен успех на българските математици приключи поредното издание на Азия оупън, което се проведе от 3 до 5 август 2017 г. в столицата на Малайзия – Куала Лумпур. След квалификационните състезания – SASMO и „Математика без граници” до финала на престижния форум AIMO бяха класирани 19 български математици – ученици от 3 до 12 клас от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич. Състезанието се проведе в Dewan Peperiksaan Universiti в Куала Лумпур върху 30 математически задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути. За шампион на Азия оупън за 2017 г. на официалната церемония бе обявен седмокласникът от ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай. Той е вторият българин, спечелил тази титла, след титлата на Мирослав Маринов от Математическата гимназия в Пловдив, който стана шампион на Азия през 2014 г. на състезанието, проведено в китайския град Чънду. Останалите шампиони са от Хонг Конг, Китай и Малайзия.

Освен златния медал, Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрият състезател на съответната страна-участник. И останалите старозагорци се представиха достойно. Сред медалистите са още Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” – със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти. Златни медалисти от България, освен шампиона Теодор Танков от Стара Загора, медалисти са и Калоян Цанев, Александър Илиев и Лазар Тодоров – и тримата от София, Добромир Ангелов от Добрич, Демира Недева от Пловдив, Нури Хасан от Хасково; Сребърни медалисти са: Иван Николов, Петър Узунов, Петър Стоименов, Тодор Демиров, Иван Шилев, Александър Георгиев – от Пловдив, Виктор Шаовчев от Бургас; Христо Анастасов от Стара Загора; Бронзови медалисти – Йоан Димитров от Добрич, Любен Карбанов и Михаил Михов от Стара Загора, Емин Шукри от Пловдив.

Успехът на Теодор Танков допълва фурора на старозагорските математици на азиатския континент. През юли 2017 г. в Сингапур на състезанието Математическо предизвикателство – SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” спечели сребърна купа за вицешампион, златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране. Това е най-големият успех на старозагорските математици на състезания от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.

Успехът нямаше да бъде факт, ако не беше помощта на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който три последователни години подпомага участието на учениците от Стара Загора на математически форуми. Поздравления за Теодор! Благодарности към кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров!

Азия оупън 2018 очаква бъдещите си шампиони! Младите български математици се завръщат в България с полет на Катарските авиолинии на 7 август 2017 г.

Росица Ранчева

на снимката преди излитането Теодор е последният вдясно