С Молитва за Стара Загора се почете подвигът на бранителите на града преди 140 години

На 31 юли 2017 г. хиляди граждани – деца и младежи, мъже, жени и старци изпълниха пространството пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, за да участват в Молитвата за безпримерния  подвиг на бранителите на града преди 140 години и жертвите от опустошителните пожари и кланета по време на Руско-турската война (1877-1878 г.)

„Днес се навършват 140 години от деня, в който беше бойното кръщение на българското опълчение. На тази дата, българи и руси доказаха, че духът и желанието за свобода са по силни от всичко, дори от живота! – каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров. – Те пожертваха най-милото си в името на България. В името на това, днес да я има Стара Загора, да я има страната ни, да ги има децата ни! Преди 140 години Самарското знаме остана неопетнено. То беше спасено от българските опълченци с помощта на техните руски братя. Българите успяха да извоюват свободата си със своята кръв. И макар Стара Загора да беше опожарена, тя беше възстановена. Затова днес  живеем в  най-красивия град. По онова време много хора са мислили, че никога на това място няма да има живот. Зад нас на вечен пост са бранителите, които символизират именно това – вечността. Това, че Стара Загора ще я има завинаги, че старозагорци ще бъдат тук, че внуците ни ще бъдат тук. Че имаме право на собствено самосъзнание, бит, култура, национална гордост. Благодаря ви, че сте тук, защото вие сте най-ценното на държавата – хората, народът на България. Радвам се, че ви има и с присъствието си тук показахте, че България е жива и ще пребъде във вековете.

Поклон пред нашите предци, които оставиха кръвта и костите си тук, за да можем днес да живеем свободно и спокойно!

Поклон пред вас, старозагорци, към всички присъстващи тук, за да покажем, че имаме отношение към своята история и своите герои!“- каза кметът Живко Тодоров.

От името на петчленната делегация от Самара приветствие отправи Галина Андриянова, председател на Общинския съвет на побратимения руски град:

„Уважаеми жители на Стара Загора, благодаря ви от името на всички самарци и всички руснаци за възможността да почетем паметта на загиналите в Руско-турската война. Преди 140 години руси и българи, на това място заедно са участвали в неравен бой с турските завоеватели. Победата е била дългоочаквана и желана. Много свидетелства има за това. Много са написаните книги за това събитие и в Русия, и в България и по света. Нашите предци са победители в тази война. Задачата ни е сега да съхраним паметта за тях, да я предадем на потомците си с благодарност за победата, за мир в целия свят. Ние също отбелязваме празника, защото имаме обща съдба и общи славянски традиции. Ние вярваме в силата на нашето Самарско знаме и със сигурност знаем, че образът на  Божията майка винаги ще ни помага.

Желая на  Стара Загора и България разцвет и всичко най-хубаво от името на руския народ! Бог да пази България!“ – каза Галина Андриянова.

С военен церемониал пред мемориала бяха поднесени венци от името на председателя на Народното събрание, министър-председателя и вицепрезидента  на Република България,  Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, зам.-председателя на Народното събрание, вицепремиера и министъра на отбраната, от началника на отбраната, Областния управител на област Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, от побратимения град Самара, от парламентарната група на БСП за България,  от  политически и обществени организации. Китка цвете положиха и много граждани.

Само на светлинките на свещите в ръцете на старозагорци, започна уникален по рода си и мащаби за България спектакъл. С възможностите на визуалните изкуства, звук и светлина, бе представен нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на сакралния хълм Чадър могила, където са се водили  бойните действия преди 140 години, спектакълът разказа за саможертвата, за силата на вярата и сбъднатите мечти на героите за свободен и щастлив настоящ живот.

Няма думи, които могат да опишат вълнението и съпричастността на хилядите присъстващи към онова, което се прожектира върху каменното Самарско знаме: Най-напред две допрени една до друга  длани за молитва. Последва на фона на развятото Самарско знаме – опълченци по време на битката, след това – Джуранлийският паметник, който без думи разказва за силата на себеотрицанието и подвига. На фона на скулптурната композиция от опълченци и руски войни се прожектираха кадри от днешния живот и най-много деца, радостни и честити деца, които трябва да знаят и помнят, че щастливото им детство и младост се дължат на тези безименни герои, отдали живота си, за да я има България, за да я има Стара Загора.

Може би най-вълнуващият момент беше величественото изкачване по  бялото стълбище към подножието на  Самарското знаме от Старозагорския митрополит Киприан. За първи път, 40 години след пренасянето на всички тленни останки на загиналите от Костницата „19 юлий 1877 г.“ и полагането им в общия гроб, духовник и то от такъв висок ранг, произнесе молитва за тях – мъчениците и за жителите на престолния му град.

„Господи Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрости, Твоята милост е безмерна и човеколюбието неизмерима главина. Ние, твоите недостойни раби, със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към жителите на град Стара Загора. Ние Те славословим, възхваляваме Те, възпяваме Те и Те величаем като Господ и владика и падайки пред тебе пак Ти благодарим и смирено измолваме Твоето безмерно и неизказано милосърдие. И както сега си удостоил рабите си, да приемеш моленията им и милостиво да ги изпълниш, тъй и занапред нека те като преуспяват с любов към Тебе и ближния и напредват във всички добродетели, да получат Твоите благодеяния, с които се удостояват всички твои верни люде. Избави църквата си и този град от всяко злополучие и дай мир и безметежие, та винаги да принасят благодарствена служба на Тебе, заедно с безначалния Твой отец и пресветия благ и животворящ Твой дух, в едно същество прославения Бог и да ги удостоиш, да Ти принасят всякога благодарствена молитва, да Ти казват преблаги слова и да Те възпяват. Слава Тебе, Боже, благодетелю Наш. Во веки веков. АМИН!“ – молитвено произнесе архиереят.

Актьорът Ивелин Керанов покори публиката с изпълнените текстове, посветени на подвига на бранителите на Стара Загора и Самарското знаме.

В спектакъла участваха още квартет „Ева“, представителна рота на Втора механизирана бригада, знаменна група и Военният духов оркестър. Той бе наблюдаван от представители на общинското ръководство и областната управа, народни представители, общински съветници, представители на обществени, патриотични и политически организации и над 30000 граждани.

Според организаторите на спектакъла – Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant, подобно съчетание на музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри у нас се прави за първи път..
Уникалният спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“, беше кулминацията в богатата културна програма на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.).

Росица Ранчева
Снимки Емил Енчев, Благовест Илиев