Стара Загора почете паметта на загиналите преди 140 години за освобождението и

С военен церемониал и тържествена заря-проверка на 30 юли 2017 г. Стара Загора почете  паметта на загиналите в боевете за освобождението й от турско робство.  На общинския площад председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави бойците и командирите от представителните роти на Втора механизирана бригада.

„Днес ние се прекланяме пред подвига на загиналите български опълченци и руски воини за свободата на Стара Загора и свободата на България, каза във встъпителното си слово кметът на Града-герой Живко Тодоров. –  Преди 140 г. беше извършен истински подвиг. Макар многократно врагът да ги превъзхождаше по численост, тези хора проляха кръвта си и дадоха най-свидното – живота си, за да можем всички ние да се наричаме днес свободен народ. Да можем да възстановим държавността си, да възстановим града си, който вследствие на боевете беше изцяло опожарен. Да, Стара Загора възкръсна от пепелищата! Затова на баира край Чадър могила е издигнат паметникът Самарското знаме, който е символ на възстановяването на нашия красив град, както и на Възкресението на България. Затова всички трябва да уважаваме този подвиг и тази саможертва, да предаваме на идните поколения  родолюбието като висша ценност. Ние сме народ, който има драматична история, но притежаваме и силно родолюбие и родова памет. С провеждането на заря-проверката, тази вечер ще сведем глави, за да почетем всички герои, които не позволиха Самарското знаме да бъде пленено. Които дадоха отпор при Шипка, както и пред паметта на всички невинни загинали, изклани, избити от османските орди. Поклон пред паметта им! – каза старозагорският градоначалник.
„За мене е чест, заедно с вас, потомците на защитниците на Стара Загора, да отбележим 140-та годишнина от първата голяма битка от Руско-турската война. Да сведем глави пред подвига и саможертвата на героите в нея! – каза в словото си председателят на Народното събрание Димитър Главчев. – В неравния сблъсък – 3 500 български опълченци и малцина руски воини храбро се сражават с 16-хилядната армия на Сюлейман паша. След ожесточени боеве те са принудени да отстъпят от позициите си, но спасяват бойния си флаг. Знамето на Трета дружина – Самарското, се превръща в национална светиня. Това знаме, носител на ордена „За храброст” І степен, е напоено с кръвта на тези, които са го защитавали с цената на живота си при Стара Загора, Шипка и Шейново. За нас – българите, то е символ на героизъм, доблест и мъжество“.

Председателят на Парламента припомни и оценката на командира на опълченците – ген. Столетов, който в рапорта си до началника на щаба на Руската дунавска армия пише: „В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се сражават и умират като герои”.

„Днес, заедно с преклонението пред подвига на защитниците, свеждаме глави и пред паметта на хилядите жестоко избити невинни граждани, пред мъченичеството на осиротелите и прокудените“ – каза г-н Главчев. – Поклон пред героите и жертвите от тези паметни събития. Поклон пред града, обезлюден и изгорен, но възродил се от пепелищата и започнал нов свободен и достоен живот!

Уважаеми граждани на Стара Загора, тържествата по повод 140 години от боевете за Стара Загора показват, че вие помните и тачите героизма на опълченците и грижливо съхранявате спомена за делата на предците ви. Така учите децата си и младите хора на патриотизъм, възпитавате в тях самочувствие и национална гордост.

Днес Българската армия е наследник на онези опълченски дружини, сражавали се самоотвержено в боя за Стара Загора. Бранили до смърт града, своето знаме, родината, свободата си. Българските войни доблестно и неуморно работят за защитата на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Отечеството.

Убеден съм, че и занапред с достойнство и мъжество, бойците ще изпълняват своя дълг. Ще повишават авторитета на Българската армия и престижа на военната професия.

Вечна слава на героите от Руско-турската освободителна война!“- каза председателят на Парламента.
На светлината на запалени факли, командирите на представителните роти извършиха вечерната проверка. Те рапортуваха, че личният състав е налице, с изключение на геройски загиналите в борбата за свободата и независимостта на  България. С едноминутно мълчание и падане на колене  войните и присъстващите граждани почетоха паметта на загиналите.

От площада войници понесоха 17-метров Венец на славата към парк „5 октомври“ , където го положиха на  паметника „Защитниците на Стара Загора“.

После целият площад запя „Мила Родино…“!

Тържествената заря-проверка уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Стара Загора Таньо Брайков, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Недялко Ников, зам.-командир на Втора тунджанска механизирана бригада, представители на Руското посолство и официална делегация от побратимения преди 25  години руски град Самара, народни представители, общински съветници, много граждани и гости на града.
Ритуалът на площада завърши с 5-минутна  пищна заря.

Росица Ранчева