Делегация от побратимения със Стара Загора руски град Самара е на официално посещение

Делегацията от побратимения със Стара Загора руски град Самара, предвождана от Галина Андриянова, председател на Общинския съвет на Самара, пристигна в Града на липите по повод отбелязването на 140-та годишнина от боевете за Стара Загора, по време на Руско-турската война. В делегацията влизат още Владимир Сластенин, Елена Лапушкина, Дмитрий Титов и Наталья Баландина – ръководители на администрацията на различни райони на Община Самара.

В събота, 29 юли, те се срещнаха в сградата на Община Стара Загора с председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, и секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов. Самара в последната година е разделен на самостоятелни райони, които се управляват от районни кметства. Обособени са и микрорайони с обществени съвети, които спомагат да се решават важните за местните хора проблеми. Цялата общинска администрация на Самара наброява около 2 000 души, а 12 000 души работят в общинските предприятия. Бюджетът на общината е 342 млн. евро, съобщиха още членовете на руската делегация. (според преброяване от 2012 г. населението на град Самара е 1,17 млн души)

В побратимения на Стара Загора град Самара кипи трескава подготовка за Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през 2018 година. Според гостите, не се очакват политически катаклизми, които бих попречили на провеждането на световното първенство по футбол догодина. Градът получава мощно развитие, тъй като е един от осемте, в които ще се играят мачовете от шампионата. Общо 42 млрд. рубли е осигуреният бюджет за провеждането му, като само за строеж на стадиони в осемте града са предвидени 18 млрд. рубли.  Те съобщиха още, че е била възстановена главната улица в града, която носи името Стара Загора и е станала любима на местните хора с новите фонтани, спортни площадки и посадените чудесни дървета и цветя. В Самара се строи нов стадион с 45 000 места, който прилича на летяща чиния, според думите им. В града се строят пътища, нова трамвайна линия, ще бъдат закупени нови 40 трамвая, 50 тролея и над 80 автобуса. Те очакват ежедневно около 35 000 души да се събират за събитията, които ще текат на площада в Самара.

Делегацията пристигна в петък и участва вчера в ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите в Старозагорския и Джуранлийския бой.
В съботния ден руските гости посетиха Регионалния исторически музей и Музея на религиите и наблюдаваха възстановката, пресъздаваща боевете за Стара Загора през 1877 г. и спасяването на Самарското знаме в близост до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

В неделя делегацията посети Храм-паметника „Рождество Христово“ в с. Шипка и Паметника на свободата, а вечерта в 20:00 ч. участва в тържествената заря-проверка на площада пред общината в Стара Загора и в тържествения оперен концерт на Държавната опера, който бе изнесен на Античния форум „Августа Траяна“.
За понеделник сутринта програмата им включва посещение на курорта Старозагорски минерални бани, както и на светлинно-звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се състои от 21:00ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Корените на дружбата със Самара са назад в историята, но официалното побратимяване с тогавашния град Куйбишев е от 1957 г. Тогава, по повод 80-годишнината от боевете край Стара Загора, по покана на кмета Йордан Капсамунов, гостува делегация от Кейбишев. През следващата година са подписани и първите договори  за творческо сътрудничество. През периода 1957-1988 г. най-активни са контактите в областта на културата. Една от най-интересните и търсени форми на приятелство са „Влаковете на дружбата“, разменени през 1974 и 1975 г. с по 360 души. От 1977 г. са организирани и „Полети на дружбата“. До 1986 г. са осъществени 7 полета. През 1981 г., при отбелязване 1300 години българска държава, участниците в Старозагорския полет на дружбата отнасят в Куйбишев копие от Самарското знаме. През 1986 г. в Стара Загора се отбелязва 400-годишнината от основаването на град Куйбишев (1586 г.)