Балетната Гранд Гала в Операта – събитие, което ще се помни

В Опера – Стара Загора едно твърдо ядро вярна публика вече идва определено, за да гледа Балет. Доживяхме и това време! Благодарим ти, Силвия Томова! Събитието на този отминаващ за Операта сезон се нарича…Силвия Томова. Амбициозният художествен ръководител на балетната трупа пристигна в града ни в началото на ноември миналата година. Събра с името и с авторитетната си биография млади танцьори от Гърция, Албания, Великобритания, Франция, Япония. В края на ноември произведе първата премиера на балетната трупа – „Делвата” от А. Казела, поставена от личния й приятел хореографа Флавио Бенати от Италия. В края на февруари балетната трупа има премиера на два едноактни спектакъла „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” (вторият с хореография на самата Силвия). И веднага даде заявка,че има нужда от нови висоти. Обяви го на висок глас на Балетната гала на 29 април – Международния ден на танца. И ги постигна. С „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски през месец май – непоставян досега на сцената на Операта в Стара Загора балет. През ноември хората не можеха да повярват, че ТОВА е балетът на Стара Загора, през април му се радваха и аплодираха, през май – вече се гордееха сериозно с него. През юли цял един стадион се разшумя щастливо, когато Балетът на Стара Загора излезе пръв в операта „Кармен”.

През юли, на 26 юли – в Балетната Гранд Гала, Силвия Томова показа на своята (вече) вярна публика няколко неща:

  • Че съизмерва творчеството си и на своите балетисти от Стара Загора само с най-високите върхове в страната
  • Че има вкус, усет, сетивност не само за класическия балет, а за всичките му видове
  • Че подготвя нещо ново и различно (довери го чрез програмата на Галата) и винаги да очакваме неочакваното
  • Че е почтен и благодарен творец, влюбен и предан на изкуството си и че иска да ни покаже с много обич, КЪДЕ и КАК в България се развива Негово Величество Балетът – като покани върховни изпълнители от Националния балет, от Балета на Опера Русе, от Балет „Арабеск”, както и от недалечна Румъния.

Прекрасна програма, прекрасни изпълнители, три часа притихнала и ликуваща публика, която вижда и усеща, че присъства на неповторим спектакъл. Много любов и много вкус в програмата – подредена с преливане на класическия и модерен балет. Специални овации за бутиковото изпълнение (танц, музика и хореография) на Йоана Влагули – едно от прекрасните момичета на Старозагорския балет и танцът й „Memories”. Вълшебство и придихание, когато танцуваха примите Марта Петкова и Веса Тонова. Радост и ликуване пред мъжката красота и чистота на изпълненията на Емил Йорданов, Александър Александров, Даниел Тичков, Стоян Фъртунов.

И… по реакциите в залата се усети, че модерното бе разбрано, прието, одобрено и поощрено с овации – за чудесните танцьори от „Арабеск” и поздравления за Филип Миланов, който бе и хореограф на последното изпълнение в Балетната гала, поставено специално за 26 юли.

Финалът бе по музика Карл Дженкинс “Dies irae”. Така се нарича и една от частите, част трета от „Реквием” на В. А. Моцарт.

„III. Sequentia — Dies irae (денят на гнева)

Този ден е ден на Божия гняв,

който ще преобърне света на прах,
както свидетелстват Давид и пророците…

О, как всичко ще се разтрепери,
когато се появи Съдията,

и всички ще бъдат осъдени според делата си…”

 Да, музиката и танцът бяха гневни, но бяха и страстни.

В Балетът на Стара Загора има страст и високи стремежи.

Затова публиката ги осъди според делата им.

На обич!

 Уляна Кьосева

Снимки: Георги Петков за Държавна опера – Стара Загора