За първи път младият диригент Димитър Косев е солист в симфоничен концерт

За първи път в своята музикална кариера Димитър Косев, диригент в Държавна опера – Стара Загора ще се изяви на 27 юли (четвъртък) от 19:00 ч. като солист в Симфоничен концерт под диригентството на Амир Шиф (Израел).

Ще прозвучи В. А. Моцарт (1756-1791) – Концерт за пиано и оркестър № 23 в Ла-мажор, К488 – един от най-прочутите концерти за пиано на Моцарт, чиято бавна част самостоятелно бива  включена във всички компилации на най-известните класически произведения на всички времена. Моцарт пише този концерт във Виена, където се е установил като „творец на свободна практика“. Тази Виена, за която пише на баща си, че е „градът на фортепианото“. И наистина, никъде другаде не се пише, издава и изпълнява толкова клавирна музика, няма толкова майстори на пиана, няма толкова хубави инструменти. Тук за 4 години, Моцарт пише 15 концерта за пиано. Когато стига до 23-я, той е на 30 години. Композира го успоредно със „Сватбата на Фигаро“. Концертът е готов на 2 март 1786 г. По това време Моцарт пише на свои приятели: „…клавирните концерти са по средата между много трудното и много лесното, в тях има блясък, приятни са за слушане, но имат и дълбочината, която търсят ценителите.“ Точно такъв е и този концерт- едновременно ефектен и задълбочен, в него има изключително виртуозни моменти (каденцата в първата част), и други не толкова бляскави, с многопластови внушения. Втората част, вдъхновена от Сицилианата, отличава концерта от всички останали и го прави може би най-обичания Моцартов концерт за пиано.

В концерта ще прозвучат още Самюъл Барбър (1910-1981) – Адажио за струнен оркестър и Л. ван Бетовен (1770–1827) – Симфония № 5 в до-минор, оп. 67 – една от най-популярните и известни симфонии в класическата музика, както и най-често изпълняваната. Премиерата и е била в Theater an der Wien,  на 22 декември  1808 г., а концертът е дирижиран от самия Бетовен. Основния мотив, с който започва произведението (главен и за цялата първа част), е известен като „темата на съдбата“. Мотив-символ, който широко се използва не само в академичната, но и в масовата култура – от диско и рок-музика до кино, телевизия и реклами. По време на Втората световна война с този фрагмент започват емисиите на BBC – )ритмичният рисунък съответства на буквата V в морзовата азбука (точка-точка-точка-тире), а това е символ на победата (Victory).

 Димитър Косев е завършил Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. На 21 години се дипломира с отличие в специалностите дирижиране и пиано в Prayner Konservatorium във Виена. През 2015 г. е удостоен със златна значка „Русе“, а малко по-късно е избран и за лице на града. Печели наградата за „Най-изявените млади личности на България“ в категорията „Културно постижение“. Номиниран е от Junior Chamber international (JCI) за световния формат TOYP „10-те най-изявени личности в света“.

Диригент в Държавна опера – Стара Загора от 2015 г.