Проф. Минко Балкански на 90 години: “Светът не страда от липса идеали, а от липса на хора, които да ги реализират“

На 24 юли 2017 г. Почетният гражданин на Стара Загора проф. Минко Балкански отпразнува своя 90-ти рожден ден. Събитието се състоя в Нова Загора в две части. В Културния център на града се състоя кръгла маса на тема: „Принос за развитието на културата, науката и технологиите в България“. Участваха проф. Иван Лалов – бивш ректор на СУ „Климент Охридски“, бивш министър на МОН и председател на Съюза на физиците в България, проф. Георги Михов – ректор  на Техническия университет в София, проф. Боян Христофоров, Симеон Ангелов – бивш посланик във Франция, проф. Аврамов, Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора и председател на Управителния съвет на Фондация „Миню Балкански“, бившият кмет на Стара Загора проф. Цанко Яблански, началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михалова, научни работници, учители, лауреати на конкурса по математика и физика и др.

Присъстващите говориха с уважение и възхищение за приноса на юбиляра в световната наука. Той е сред най-изявените физици в областта на полупроводниците. Създава една от най-големите лаборатории в света и всеки, който работи в тази област знае за квалитетната „Лаборатория Балкански“.

„Името на проф. Балкански е добре известно, каза проф. Аврамов. – Познавам го от 49 години. Той беше божество, икона за преподаватели и студенти. Уникален човек и учен. С него направихме първата НАТО-вска школа. Дълбок поклон на неговия талант, трудолюбие и човечност“.

Проф. Минко Балкански е автор на над 30 книги и над 2000 страници с научни публикации. Изнасял е лекции в над 30 страни по света, между които Япония, Китай, САЩ, Индия и пр.

В България приносът на проф. Балкански е свързан с основаването на Висш институт за култура, наука и технологии, който отваря пътя на талантливи млади българи към висшите учебни заведения във Франция. Над 70 са младежите, които са израснали под крилото на  професора. Някои от тях присъстваха на кръглата маса, за да благодарят на своя благодетел, благодарение на когото се реализират на най-високи позиции в света.

След близо 50-годишно отсъствие от България, професорът се завръща и създава Фондация на името на баща си „Миню Балкански“. Първата дейност през 90-те години на миналия век е създаване на компютърни кабинети в 130 училища и доставянето на 1300 компютри. Сред първите 13 училища е неговата гимназия „Христо Ботев“ в Нова Загора и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Фондацията организира редица курсове за квалификация на учители и извънкласни занимания с ученици. Според професора, онова което е необходимо на българските училища е въвеждане на задължителен предмет „Морал, етика и гражданско образование“. За целта издава учебници за различните класове, предлага ги безплатно на училищата, но просветното министерство остава безразлично към начинанието.

„В страната ни има морална недостатъчност, заяви проф. Балкански. – Съвестта е дефицитна. Трябва да се смени моделът на морала на обществото ни и да се възстанови този от преди 1944 г. Трябва желание и постоянство. Една работа се върши докато я свършиш, а не докато ти е приятна. Досега Фондацията не е получила никаква помощ от Министерство на образованието и науката. Благодарен съм, че поне не ми пречи!“

Според него, ако в областта на образованието трябва да се учим от някоя държава, то трябва да е от Южна Корея, а не от САЩ, където не създават учени, а си ги купуват наготово.

Проф. Балкански говори за новия проект: “Учене през целия живот“. В две писти ще се реализира той: Да се приеме закон, всеки професор да бъде задължен на четири години да не преподава едни и същи лекции. На второ място в България да се създаде възможност всеки, който желае да продължи образованието си.

Професорът неколкократно подчерта, че от кметския мандат на проф. Цанко Яблански и всички след него – д-р Евгений Желев, проф. Светлин Танчев и особено настоящият кмет Живко Тодоров, Община Стара Загора помага всячески на Фондацията. Всички  нейни сгради в село Оряховица са дарение от Общината. Сега оказваната помощ е със стипендии за ученици, които посещават летните училища.

Втората част от честването на 90-годишния юбилей на проф. Минко Балкански се състоя в театъра, който носи неговото име. Тържественият концерт започна с изпълнение на химна на Европа  и Многолетствието от Хор „Минко Балкански“ и оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Димитър Косев.

После рожденикът сподели пред публиката, препълнила салона, че всичко, което е постигнал дължи на семейството си –  съпругата му Нели, на двамата си синове и петте си внуци. Всички те присъстваха на събитието. Всеки от тримата внуци и чаровните две внучки, отправиха своите поздравления и пожелания към 90-годишния си дядо. Семейството обяви, че дарява на Фондацията 250 000 долара. В интерес на истината, всичко сторено досега е със средства на синовете му, които са водещи учени в САЩ и Франция. Освен това, за рождения ден са издали луксозна книга, посветена на живота и делото на именития учен, влюбен в родината си и родното си село. Един предан българин, който служи всеотдайно на Отечеството си!

Ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов връчи на юбиляра златен медал за особени заслуги към българската и световната наука.

„За Стара Загора проф. Балкански е изключителна личност, каза в приветствието си Иванка Сотирова. Не напразно той е обявен за Почетен гражданин  още от 2000 година. Желаем му здраве и нестихващ ползотворен ентусиазъм“. Г-жа Сотирова подари от името на общността графика „Икар“, с многозначителен подтекст.

Приветствен адрес към юбиляра прочете зам.-кметът на Нова Загора Ивайло Енев. Почетният председател на Фондация „Миню Балкански“ Георги Иванчев връчи дружески шарж  на „най-щастливия човек“, както се самоопредели Балкански.  Трогателно сантиментален подарък направи на рожденика директорът на СУ „Христо Ботев“ Бойка Няголова – факсимиле от ученическия картон на гимназиста Минко Балкански и Апокрифна книга на училището – 1914-1971 г.

Оркестърът на операта изпълни Концерт за пиано и оркестър от Моцарт No 23  А DUR със солист Николай Маринов и Двоен концерт за флейта, арфа и оркестър от Моцарт със солисти проф. Сузана Клинчарова и проф. Георги Спасов.

Ансамбъл „Загорче“ с ръководител Венелин Кръстев изпълни атрактивна програма.

Проф. Минко Балкански е роден на 24 юли 1927 г. в старозагорското село Оряховица. На 14-годишна възраст завършва средното си образование. На 15 г. е приет за студен по химия в Софийския университет . На 17 г. с фалшиви документи и 11 долара в джоба заминава за Франция. Става студент в Бордо, където завършва с пълно отличие през 1951 г. със специалност „Физика на твърдото тяло – структура на материята“. 24-годишен специализира в Сорбоната в Париж и защитава докторска дисертация на тема „Полупроводниковите свойства на кадмиевия сулфид“ – една все още непопулярна тогава научна материя. Няма пари, затова рано сутрин събира колетите за една фирма, а след това отива на работа. Така постепенно стига до кандидатстване за професорско място, което е било абсурдно за чужденец.  На 28 г. е хабилитиран за професор на Сорбоната, където преподава 40 години.

Създава една от най-големите лаборатории в света и всеки, който работи в тази област, знае за „Лаборатория Балкански“.

Проф. Балкански е сред най-видните световни физици в областта на полупроводниците. Член е на академиите на науките на десетки страни и институти от Индия до Ню Йорк.

Близо 50 години той не се завръща в България, въпреки че често е канен. През 1992 г. все пак приема поканата по повод удостояването му със званието „Доктор хонорис кауза“ на Софийски университет. Причината е, че малко преди това със същото звание е удостоен Франсоа Митеран и физикът Луи дьо Бойл. След изпълнение от мъжки хор на „Многолетствието“ нещо в душата на професора се преобръща и той решава да посети родното си село. От тук насетне, вече четвърт век, професор Балкански отваря и пише нова страница в биографията си. Той ремонтира бащиния си дом и го превръща в образователен център. Със съдействието на Община Стара Загора изоставеното училище става Национален образователен център. В онези години доставя на българските училища компютри и създава повсеместни компютърни кабинети. Всяка година  най-добрите преподаватели от страната и Франция  провеждат семинари, консултации, а по-късно и Летни академии не само по точните науки, а и по музика, живопис, езици и пр. Вече 25 години под покровителството на  професора над 70 отлични математици или физици постъпват на обучение в парижки елитни училища, за да доразвият своя талант и се реализират в науката. През последните няколко години професорът събира в Оряховица водещи учени, за да разговарят за икономиката на страната ни, за бъдещето на науката.

От две години проф. Балкански взема уроци по пиано.

Росица Ранчева