Прекрасна оперна гранд гала подариха на старозагорските меломани

На 22 юли 2017 г. на Античния форум „Августа Траяна“ Старозагорската опера откри Летните си музикални вечери с Оперна гранд гала. Мястото, където преди близо 2000 години римските аристократи са гледали спектакли, гладиаторски битки и са слушали поетически рецитали, се препълни с отзивчива публика, дошла да се наслади на предложения музикален комфорт.

Преди всичко големи аплодисменти за младия талантлив диригент Димитър Косев и безупречния този път оркестър. Изискан, многопластов, с великолепна техника, маестрото успя „да извади“ най-доброто от солистите, да акомпанира с инструменталистите, да превърне ариите и дуетите в живи картини от спектаклите.

Програмата се разгърна в две части. В първата се представиха арии и дуети от любими опери, а във втората – оперетна музика.

Отраден факт е, че пред публиката показаха високо изкуство солисти, които са чести гости на европейските и световни сцени. За първи път се представи завладяващото очарователно колоратурно сопрано Емилия Иванова. Дамата в огнения тоалет изпълни ария на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Шарл Гуно, ария на Джудита от едноименната оперета на Франц Лехар и дует на Хана и Данило от „Веселата вдовица“ на Лехар.

В отлична форма, Камен Чанев взриви публиката с ария на принц Калаф от „Турандот“ на Джакомо Пучини, както и дуета на Дон Карлос и Маркиз Поза  от „Дон Карлос“ на Верди, заедно с Николай Добрев.

Считам, че за всеки оперен театър е чест да притежава такъв красив и обемен баритон като Николай Добрев. След блестящото му представяне този сезон в „Риголето“, на галата той зарадва феновете си с ария на Ецио  от „Атила“ на Верди.

Концерта откри с ария на Изабела от „Италианката в Алжир“ на Джоакино Росини непознатото за старозагорските меломани мецосопрано Петя Петрова. Тя е известна като добра интерпретаторка на Росини. Това се потвърди и от дуета й с Александър Крунев – Розина и Фигаро от „Севилският бръснар“.

С мощния си бас заслужи бурни аплодисменти Ивайло Джуров с ария и кабалета на Гомес да Силва от „Ернани“ на Верди.

Елена Баръмова отново беше във върхова форма в ролята на Амелия от „Бал с маски“ на Верди. Александър Крунев се представи с ария на Ренато от същата опера, Милко Михайлов изпя неаполитанска канцонета, а Офелия Христова – ария на Далила от „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс.

Оперетната втора част започна с увертюра на „Прилепът“ от Йохан Щраус. Както вече написах, кошница комплименти заслужават оркестърът и диригентът Димитър Косев. С ария на Марица от „Графиня Марица“ на Имре Калман, Емилия Джурова показа, че това е нейното амплоа. Отдавна липсващият от сцената и като солист и като режисьор Георги Динев заяви присъствие с ария на Су Чонг от „Страната на усмивките“ на Лехар.

На финала всички солисти и оркестърът изпълниха наздравицата от „Прилепът“ .

С кошници цветя уважение към изкуството на Държавна опера – Стара Загора показаха Митрополит Киприан и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

През настоящата седмица Летните музикални вечери продължават на 26 юли с Балетна гранд гала на най-добрата в момента балетна трупа  в страната – тази на Старозагорската опера с директор и балетмайстор Силвия Томова. Очакват се в галата много гостувания на възпитаници на г-жа Томова, които се реализират по европейските сцени.

На 29 юли 2017 г. под диригентската палка на Димитър Косев ще се представи очаквания с нетърпение концерт „КУИН – Шоуто продължава Qeen Titibute“.

На 30 юни (неделя) на диригентския пулт пред хора на операта ще застане митрополит Киприан, за да дирижира цикъла в програмата от църковни песни. Втората част с масови и патриотични песни ще дирижира хормайсторът Младен Станев. Концертът е безплатен и е посветен на 140-годишнината от боевете за Стара Загора.

Росица Ранчева