Изложба в Музея на религиите е посветена на борбата за Освобождение на България

В архитектурен комплекс „Музей на религиите“ в Стара Загора е експонирана изложбата „Свобода и национално съзнание”. Тя е съставена от 25 фотоса, илюстриращи началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX в. Разкриват се основни периоди от борбата за Освобождение на България от турско робство, приключила на 3 март 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор.

За национални празници изложбата е представяна в Европейския парламент в Брюксел, в Лондон и Братислава, в градовете Велико Търново, Ловеч, Троян, Панагюрище, Пловдив, Клисура, Враца, Стара Загора, в сградата на Народното събрание на Република България.

Експонирани са репродукции на картини от наши и чужди художници, изобразяващи Паисий Хилендарски, Васил Левски и Г. С. Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на Козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо на Шипка, Самарското знаме и др.

Чрез тази експозиция може да се усети духа на българските борби за национална независимост, а историята оживява пред очите, благодарение на картините.

Проявата е част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 140-та годишнина от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.

Кулминацията на тържествата е на 30 и 31 юли. На 30 юли от 18:30 ч. на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20:00 ч. е началото на тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера – Стара Загора.

На следващия ден, 31 юли, от 21:00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще се състои светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“.