Старозагорката Елена Ушева диктува българската дамска мода в началото на миналия век

Преди 120 години една старозагорка започва да издава първото българско модно списание. Назовано „Мода и домакинство” (семеен журнал), то разглежда широк спектър от теми, изпълнено е със свежи графични илюстрации и се занимава с въпросите на поведенческата култура. Негов директор и издател е Елена Ушева (1872, Стара Загора – 1941, София).

От страниците на женското списание започва да се диктува добрия тон в българската мода. В него, освен кройки, съвети към домакинята и готварски рецепти, се появяват и творби талантливи български  автори от първото десетилетие на миналия век – Иван Вазов, Кирил Христов, Мара Белчева.

Първото българско модно издание се печата в София, в продължение на 9 години (1897 – 1906). То информира читателите не само за модните тенденции, обеми и силуети, цветове и кройки, тъкани и накити, но се стреми да бъде полезно за всеки дом.

Наричат Елена Ушева “първата ратница на нашата нова художествена промишленост”.

Нейната голяма цел е да разкрие красотата и тайните на българската шевица пред своите съвременнички. Тя обикаля по градове и села, издирва стари шевици, тъкани, плетива, носии, по които създава своите образци, а оригиналите им предава в Етнографския музей в София.

Елена Ушева е жената, която първа „вплита” традиционната шевица в модерния тоалет на българката от началото на миналия век.

Водена от родолюбиви пориви, тя организира безплатни курсове за бедни девойки от провинцията, преподава безвъзмездно техника на бродерията, със собствени средства реди изложби в Париж, Брюксел и Прага, показва с гордост в Европа изящните ръкоделия на българката.

Нейна дъщеря е Вела Ушева – талантлива актриса, която получава театралното си образование зад граница,  изиграва няколко блестящи роли, а след това загърбва светлините на рампата,  за да се превърне във вярна спътница на писателя Ангел Каралийчев.

Ваня Донева