Първа литургия за Св. Илия отслужиха в новия храм „Св. Арахангел Михаил“ в село Колена

Днес, навръх Илинден, в новопостроената, но все още неосветена църква „Свети Арахангел Михаил“ в старозагорското село Колена, отец Йордан Карагеоргиев отслужи за първи път литургия за Свети Илия, чието име носи криптата на Божия дом. С благословението на бившия митрополит Галактион, независимо че храмът не е осветен, могат да се изпълняват свети литургии и други църковни  служби.

През 1996 г. на общоселско събрание се взема решение бъдещата църква да носи името на Св. Архангел Михаил, а вторият престол – криптата (параклисът) – Свети Илия. Причина за това е, че в непосредствена близост до селото е имало голям православен манастир – лавра „Св. Илия“, който по време на турското робство е разрушен, а монасите, вероятно над 400 души избити. В северозападна посока извън селото още личат основите на манастира.

Сега със Старозагорския митрополит Киприан се обсъжда предложението вторият престол освен  на Св. Илия да бъде и на старозаветните праотци. Такива храмове в нашата епархия няма.

Първата копка прави през 1997 г. митрополит  Панкратий. Двадесет години  по-късно храмът е почти завършен. За цялостното приключване на изографисването му са нужни 15000 лв. Спешно трябват поне 6 000 лв. за закупуване на материали, за да продължи иконописването през летните месеци.

„Смисълът на всяко забавяне на завършването на Божия дом е все повече хора да участват в това свято дело, каза в беседата си отецът. – Целта е не да се издигне постройката, а всеки човек нещо да вложи от себе си. Последното дарение  направи  скоро Мирослав Енчев, който изработи и постави оградата на храма.

Всеки път, когато има храм, дори и да не се служи в него, той привлича  божията благодат. Духовният живот е нещо много простичко, защото Бог нарежда нещата по един съвършен закон, и много сложно, защото всички ние в греховното си мислене, трудно можем да разберем тази метафизичност“ – сподели предстоятелят. Той каза още, че вече всяка събота и неделя от 9:00 до 12:00 ч. храмът да бъде отворен. Тази красота трябва да стане достояние на всеки, който желае да влезе, да се помоли и да благодари на Господ Бог.

Църквата в Колена е един от уникалните храмове в България. Тя е на два етажа. Проектът е на покойната архитект Ваня Тончева.

„Беше уникален човек. Беше много зле с очите и трудно се движеше, когато започна да работи проекта и заедно с това продължи да ходи пешком в Затвора, разказа отец Карагеоргиев. –  Ние, старозагорци, сме длъжни да имаме памет за личности като арх. Ваня Тончева. Защото те всъщност са духовните устои. Те градят невидимия град Стара Загора, който е вечен. И ако нямаме очи да го видим – толкова по зле за нас и за поколенията след нас“.

Архитектурният проект на този храм се мултиплицира. Има още на 5-6 места изградени църкви – в Затвора,  в Тракийския университет, където на 11 септември т.г. ще бъде осветен първият храм на името на Св. Патриарх Евтимий. Такива са храмовете в с. Сулица, в Радневско и т.н.

Първият ктитор на храм „Св. Арахангел Михаил“ е Станка Ангелова, която започва да събира средства за изграждането му. За съжаление, както често става, хорската злоба и завист я обвинява, че злоупотребява със средствата.

„Жената продаде всички ниви и градини, които имаше, за да продължи изграждането на Божия дом, сподели отеца. Един ден идва при мене с думите „Отче, отказвам се! Нямам сили да противостоя на хорските приказки“. Отвърнах й, че ако се откаже, значи тези които злословят, да постигнат целта си. Ние си вървим по пътя, пък има кой да вижда. Вярвам, че и тя отгоре ни помага и ни подкрепя и се радва на  онова, което се е направило и се прави. Вярвам, че с митрополит Киприан, нещата ще завършат скоро и благополучно“.

Изографисването прави Ваня Сапунджиева, която е преподавател в катедра „Църковни изкуства“ към Богословския факултет на Великотърновския университет. Досега са изографисани олтарът и таванът.

„Таванът представлява цикъл от чудеса на светите архангели, разказа за dolap.bg зографката. До момента са изписани четири чудеса. Заедно с църковното настоятелство и отец Йордан се взе това решение. Църкви с небесен покровител Св. Арахангел има много, но с изографисани чудеса – в България има само няколко запазени. Две от чудесата са станали в два манастира в Света гора – Един архангел слиза и отклонява водата така, че да не бъде залят храм. Другите две чудеса са свързани със Стария завет: във Витесбан – в последованието на освещаване на вода винаги става въпрос точно за това чудо, когато архангел слиза и разбърква водите.  И който в този момент се изкъпе – се изцерява. Другото нарисувано чудо е посрещането от Праведния Ван на трите ангела. Предстоят още две чудеса да бъдат нарисувани. Долното ниво – криптата, която предстои да се изографиса, съм обещала, че ще бъде изцяло дарение от мене“, съобщи Ваня Сапунджиева.

Иконографската програма включва отделни светци – войни, мъченици, монаси.

Иконостасът в криптата е изработен от студенти от катедра „Иконография и дърворезба“ от Богословския факултет при Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Росица Ранчева