Старозагорският митрополит Киприан освети килията на Левски

Навръх 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски (18.07.2017), Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от епархията, освети в Мъглижкия манастир „Св. Николай“ килията на йеродякон Игнатий.

„В този ден, в който честваме годишнината от рождението на йеродякона Игнатий – Васил Левски, ние с допущение Божие и по покана на кмета на Мъглиж, извършихме водоосвещение и осветихме килията, в която е пребивавал Левски, каза митрополитът. – Този велик образ на нашата родна история, който отдаде живота си не за себе си, а за своята родина, и така изпълни волята и заповедта на Бога да имаме любов, която да е по-голяма. Защото, ако имаме любов, по това ще се познае, че всички сме ученици на Христа. Ето, той положи душата си с любов за освобождението на България. И този спомен от днешния ден ще бъде и занапред у хората, влизайки в тази килия. Нека да принасяме с молитва Бог да упокои душата му, да му прости всяко волно и неволно прегрешение, за да можем и ние, следвайки неговия пример, да бъдем ревностни пазители на православната вяра, на своята родина и най-вече на нашите души. Нека Бог да го упокои, а на нас да дава живот и здраве, да можем винаги да Го възхваляваме, търсейки неговата милост за нашите души!- каза в заключение архиереят“.

„Първото пребиваване на Апостола в Мъглижкия манастир е още като ученик в Стара Загора от 1855-1858г. , обясни за dolap.bg Косьо Зарев – изследовател историк, дългогодишен директор на Музей „Искра“ в Казанлък. – Няколко пъти е идвал тук с вуйчо си Василий, за да събират средства за Хилендарския манастир. Тогава се запознава с околностите и разбира, че от това свято място лесно може да се изчезне в балкана“. Зарев съобщи, че напоследък са намерени интересни документи в руските архиви, които доказват неговата хипотеза, че през февруари 1869 г. след Цариград и Пловдив, Левски за първи път пребивава в Казанлък, а не в Карлово. Целта му е да проучи има ли обстановка в Казанлъшката долина да се създаде революционен комитет. Това „донася“ Найден Геров до граф Игнатиев, което чрез тайните мисии достига до зам.-министъра на Русия.“

При втората обиколка, само няколко месеца по-късно, на 15 май 1869 г. Апостола създава първия революционен комитет в Казанлъшката долина и Петьо Ганин го води в Мъглиж. В  Манастира остава близо седмица и създава осем революционни комитета в този край. Сред тях е и Мъглижкият революционен комитет. Най-главната фигура, която му помага е поп Харитон, който служи четири години в Мъглижкия манастир (1866-1870 г.) Според изследователя, килията на поп Харитон била окичена с оръжия. Той никога никого не е пускал да влезе в нея. Винаги е излизал с два пищова под расото и ятаган, за да събира средства при своите обиколки в енорията. Събраните пари предава на Ганин, който ги носи на Левски в Карлово. Манастирската килия през 1869 г. става единственото скривалище на Левски в Розовата долина, в която е бил многократно. От нея има таен улей и при опасност, той винаги  е можел да избяга към Стара планина.

Кметът на Мъглиж Господин Господинов съобщи пред събралото се множество  „за мене е чест и гордост да управлявам точно хората от Мъглиж. Това, което направиха мъглижани с реставрирането на килията на Левски и манастира с вярата и упованието в Господ, заслужава уважение. Благодаря на хората, които финансираха възстановяването на тази стая. Това са Сдружение „Творецъ“ на град Мъглиж. Със създадените картини проведоха благотворителен търг. На него арх. Иван Иванов и народният представител Маноил Манев закупиха картини и с тези средства, фирмата на архитекта извърши възстановяването“.

„С вълнение, отговорност и гордост реставрирах килията на Левски – стените,  дървените части, долапа. Сменихме пода, който беше напълно изгнил. Открихме къде е бил отворът, през който е преминавал Апостола“, съобщи за dolap.bg арх. Иван Иванов.

Скромната монашеска килия е постлана с черга. На северната стена е долапът, до него във витрина – Евангелието с кръст, пищов и нож върху него, на което се е изпълнявала клетвата. До витрината е експонирано дяконско облекло. На двете стени са подредени снимки на Левски, на майка му, на бунтовници и герои, отдали живота си за свободата на Отечеството.

За шеста поредна година Община Мъглиж проведе Международен пленер по живопис. Тази година събитието е под мотото „Времето е в нас и ние сме във времето“ и е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола. Участваха 14 художници от България, Русия, Румъния, Сърбия и Унгария. Картините бяха подредени в двора на манастира. Кметът Господин Господинов връчи на всички пленеристи грамоти и сувенир. Грамоти получиха и деца, участвали в конкурс за рисунка, посветен на Левски.

Рецитал по авторска поезия направи поетът Йордан Пеев.

Росица Ранчева