180 години от рождението на Васил Левски чества Стара Загора

С опело в памет на Дякон Игнатий, отслужено от свещеници от Катедралния храм „Св. Димитър“, започна днес в Стара Загора общоградският ритуал, посветен на  180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

„Днес, за пореден път сме отново тук, пред паметника на най-великия българин – Дякон Левски, който по една или друга причина или по Божията воля, е неразривно свързан с нашия град Стара Загора, – каза в словото си областният управител Герана Микова. – Затова ние сме двойно по-големи длъжници към него от нашите сънародници в цялата страна.

Ето защо днес трябва да си направим равносметка и да си помислим дали наистина сме достойни негови наследници? Дали не стоим в удобството на неговата сянка, която хвърля не само в българската история, но и чиято диря виждаме в европейската история на всички народи, които не са търпели иго и са въстанали? Дали сме достойни пред тук присъстващите най-малки старозагорци, които може би днес ще получат първия си урок по история, по родолюбие и за това как трябва да бъдем народ, чиято дума се чува в цяла Европа, в цял свят. Защото в малка  България нашите прадеди винаги са си „открадвали“ велика роля в историята на човечеството“, произнесе г-жа Микова.

„Ние трябва да продължим да бъдем тези, които диктуват правилата на Балканите. Защото не ние трябва да влезем в Европа! Ние сме в Европа преди много народи, които  все още не са били нации. Затова, точно днес в този ден, призовавам Българската православна църква,  всички управляващи и всички ние да застанем като един, за да покажем , че в трудните времена можем и трябва да бъдем заедно. За да може нашите деца и след 100 години, да бъдат тук, пред този паметник, не с наведена глава от срам, а от признателност към Дякона Левски“, каза в заключение областният управител.

В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада, знаменна група и членове на клуб „Традиция“.

Старозагорският поет Йордан Пеев, който наскоро стана лауреат на Националния конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“, рецитира награденото си стихотворение „Отговор на писмото на Левски до мен в нощта на 18 срещу 19 февруари“. Есе и стихотворения за Апостола изпълни актьорът Ивелин Керанов от Драматичен театър „Гео Милев“.

На церемонията присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на общината Делян Иванов, общински съветници,  представители на общинската и областната администрация, на културни институти, на командването на Втора механизирана бригада, деца от детски градини, много граждани. В знак на признателност  към безсмъртното дело на най-великия син на България  пред паметника му бяха поднесени венци от Община Стара Загора и Старозагорски гарнизон, Общинския съвет, Областния управител и СУ „Васил Левски“. Цветя положиха патриотични, политически и обществени организации, дечица, много граждани.

Росица Ранчева