Хлад и огън в изложбата „Българското средновековие“

Изложбата „Българското средновековие в съвременната графика” с произведения от фондовете на Художествените галерии в Стара Загора и Казанлък се откри днес и може да разгледате до 12 август в галерията в Стара Загора. Не пропускайте!

Яснотата, категоричността и контрастът „черно-бяло” в графиките действа на посетителя разхлаждащо в това жежко време. Едновременно с това споменът за славните времена на битки и победи, доблестни мъже, силни духовни водачи, на стара слава – действа пламенно. Възможно ли е съчетанието на двете стихии? Разбира се че да, щом става дума за изкуство. Идеята и реализацията на изложбата е на д-р Катя Тинева-Гюрковска, уредник на отдел „Графика” в Художествена галерия – Стара Загора. За първи път виждам и чувам елегантната дама. Приятно впечатление прави благодарността, изказана няколко пъти, към бившите и настоящи колеги, помогнали да се случи това събитие. Открита в ден, в който честваме рождението на Васил Левски, изложбата е още един силен патриотичен щрих в програмата с годишнини, които ще отбележим в Стара Загора през това лято.

Заслужава си да се посети и се види колко много талантливи художници имаме и какви богатства съхранява Художествената ни галерия! От Казанлък в изложбата участват 2 графики на Цанко Лавренов и една забележителна на входа, преди да се влезе в залата на изложбата –  „Мадара от началото на 30-те години”. Много мило е да чуеш как самият Марин Добрев, директорът на Галерията в Стара Загора се възхищава на тази графика на Петър Морозов и показва своята бяла завист към колегите си, че я имат.

А ето и малко от експозето за изложбата от д-р Катя Тинева-Гюрковска, уредник на отдел „Графика”:

„Пресъздаването на сюжети от средновековната история в българската графика може да се проследи още от втората половина на 19 век. През този ранен етап от формирането и развитието на художествената ни култура се открояват имената на  Николай Павлович, Найден Брайкович (копривщенски гравьор), Атанас Клепарски и Хенрих Дембицки като едни от първите, които в гравюри и литографии представят емблематични моменти от нашата средновековна история. В техните исторически композиции се разкриват образите и силата на хан Аспарух и преминаването на река Дунав, царете Крум, Борис, Симеон, Иван Асен Втори и др. С това творчеството им допринася както за повдигането на историческото и националното ни самосъзнание, така и за изграждането и развитието на графичното изкуство.

…В широк диапазон средновековната история през 20 век продължава да вдъхновява художниците не само в областта на графиката. Става важна част от творчеството на едни от големите имена в българското изкуство, като Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров, Цанко Лавренов, Борис Денев, Илия Петров, Дечко Узунов, Евгени Поптошев, Паскал Паскалев, Емануил Ракаров, Борис Ангелушев и др.

…Важен тласък за творческите вдъхновения на авторите в края на 70-те и началото на 80-те години на 20 век са честванията, свързани с „1300 години България”.

…Художниците-графици, показани в изложбата – Никола Хаджитанев, Стоян Стоянов, Христо Нейков, Пеньо Радев, Иван Бочев, Николай Тихолов, Недялко Абаджиев, Пеньо Пенев, Христо Тодоров и др., се обръщат неведнъж в своето творчество към средновековната българска история. В литографии, офорти и гравюри са претворени подвизите на цар Ивайло, епизоди от драматичното царуване на Самуил. Вдъхновение за художниците стават идеите и духовната мощ на богомилството и Василий Врач, както и фантазните образи, разкриващи величието на градовете – крепости Мадара, Търновград и живота в тях, средновековните манастири, ръкописната книга, стенописите и иконите.“

Приятно разглеждане!

Уляна Кьосева