Проф. Минко Балкански празнува 90-ти юбилей с кръгла маса за културата, науката и технологиите в България

Големият българин проф. Минко Балкански ще отбележи своя 90-ти юбилей на 24 юли 2017 г. (понеделник)  в 15:00 часа в Културен център гр. Нова Загора, където ще се проведе кръгла маса на тема: Принос за развитието на културата, науката и технологиите в България. Участници в събитието ще бъдат Красимир Вълчев  – министър МОН, Проф. Иван Лалов –бивш ректор на СУ „Климент Охридски“ и бивш министър на МОН, настоящия и бивши посланици на Франция, Живко Тодоров – кмет на гр. Стара Загора, проф. Георги Михов –ректор ТУ и лауреати на конкурса по математика и физика. Входът на събитието е свободен и всеки желаещ може да се присъедини.

Минко Балкански е един от най-успешните българи, реализирали се извън пределите на България.  Роден е на 20-тина километра от Стара Загора, в село Оряховица, през 1927 година, но от над 70 години живее в Париж. Завършва Националното висше училище по химия в Бордо. На 27 години е доктор на науките с успешна международна кариера на физик, а на 28 става професор по физика. 

Проф. Балкански е автор на над 30 книги и над 2000 страници научни публикации. Изнасял е лекции в над 30 страни по света, между които Япония, Китай, САЩ, Индия.

В България приносът на проф. Балкански е свързан с основаването на Висш институт за култура, наука и технологии в България, който отваря пътя на талантливи млади българи към висшите учебни заведения във Франция. Деветдесетте години той оборудва 130 училища с компютри. Основател е на Фондация Миню Балкански, която работи в сферата на култура, образование и гражданско общество, като организира редица курсове за квалификация на учители и извънкласни занимания с ученици.

 Повече информация: http://balkanski-foundation.org/welcome/

Адрес на Културен център гр. Нова Загора ул. Стоян Омарчевски № 8

Янка Ковачева: 0888955677