„Математика без граници“ завладява света

От 30 юни до 3 юли 2017 г. в град Несебър се проведе финалното състезание на Четвъртия международен турнир „Математика без граници“. Организира се от СНЦ  Педагогическа асоциация „Образование без граници“ с председател на Управителния съвет Любомир Любенов.

Всяко издание има четири състезания – есенно,  зимно, пролетно и финал. Така  тазгодишният финал е 16-то състезание.  До сега са участвали около 160 000 деца почти от 30 страни.

„Тази година на финала участваха рекорден брой участници и страни – 1270 математици от 11 страни, коментира за dolap.bg Любомир Любенов. –  За съжаление от Мексико не пристигнаха състезателите, но за сметка на това имаме стабилно Балканско присъствие:Турция, Македония, Румъния и България. Към следващото издание ще се присъединят  Косово и Албания, Украйна и Германия. Така Европа ще има по-стабилно присъствие.  На финала участваха още отбори от Хонг Конг, Азърбайджан, Казахстан и Киргистан, Малта – за първи път, Узбекистан и Русия“.

Състезанието се проведе в Несебър, тъй като присъстващите участници, съпровождащи ги родители и организатори бяха над 3500 души, за които е нужна леглова база, в близост летище, което да обслужва полетите и пр. За сведение от втория финал на турнира вече има чартърен полет от Ташкент до Бургас. Наистина узбекското присъствие е значително, тъй като Любомир Любенов е научен ръководител на представителния математически отбор на страната.

„Това е елитът на Узбекистан и е голямо  удоволствие да се работи с тях, уточни Любенов. – Те са супер възпитани и супер умни. Това е все пак страната на Мохамед Алхоревни (от алгоритъм алжебра) – създателят на алгебрата, на великия мъдрец и поет Омар Хаям, на  Авицена…“

Организацията и провеждането на състезанието се осъществи от около 60 човека – 12 проверители, всички ръководители на чуждестранни отбори в качеството си на координатори – 18 човека и 25 квестори. Официалните езици са български, руски, английски, македонски, турски, азърбайджански и казахски. Всичките материали бяха преведени на съответния език, за да могат децата максимално добре да се изявят.

Българите бяха 800 участници.

Старозагорските математици се представиха добре. Христо Анастасов от СУ „Максим Горки“ спечели златен медал в отборното състезание в тандем с двама ученици от Пловдив. Любен Карбанов от ППМГ „Гео Милев“ спечели сребърен медал в отбор с румънец и узбек. Бронзови медалисти станаха Теодор Танков,  Калоян Цветков и отборът на ХІ клас от ППМГ „Гео Милев“. От Казанлък ППМГ „Н. Обрешков“ купа и сребърен медал спечели Александър Проданов, а бронзов медал Стилян Иванов.

За втора поредна година шампион на шампионите, който получи специалната награда на кмета на Несебър стана шестокласникът Божидар Димитров от ПМГ – Силистра, който беше решил абсолютно всички задачи и в четирите кръга с максималните 120 точки.

Общо бяха раздадени 51 купи и 333 медала. Всички финалисти получиха сертификат за участие. Те са излъчени от 17 000 участници. В този смисъл те са победители още със самия старт на състезанието. Спазени са всички принципи на международните математически състезания по отношение на организацията и награждаването.

След лятната ваканция започва есенният кръг на петото издание на „Математика без граници“.

В приветствения адрес до участниците в турнира министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев написа: “…поздравявам всички медалисти от престижното математическо състезание, които за пореден път доказват пред света своя математически талант. Следвайте стъпките на личната си реализация с вярата, че преди да стигнете върха, трябва да извървите пътя до него. Не забравяйте, че собствената ни решимост за успех е по-важна от всичко останало!“

„Гледам на състезанията като на една емоционална игра, сподели Любомир Любенов. – Много често обаче, част от родителите попрекаляват. Ако децата им не спечелят, започват да търсят вината в някого – в децата си или в организаторите. Според мене, трябва да приемат мъдро състезанието, в което има много участници. Някои печелят, някои губят според правилата и регламента на състезанието. Смятам, че създаваме предпоставка учениците да се забавляват  да получават положителни емоции, учейки нещо.“

Математическото състезание „Математика без граници“ е част от Хонгконгската математическа федерация. По регламент един от печатите, които ще бъдат поставяни на грамотите на всеки победител на Азиатската олимпиада ще бъде и на турнира  „Математика без граници“.

Росица Ранчева