Космосът – интерес, мечта и страст на старозагореца Иван Филев!

Преди време писахме за ученика от Второ основно училище „П. Р. Славейков” – Стара Загора  Иван Филев https://dolap.bg/2017/04/28/, който участва със свое есе в конкурса на Центъра за творческо обучение (ЦТО) http://spacecamp.cct.bg/ и спечели пълна стипендия за космическия лагер Space  Camp в гр. Измир, Турция. И… от 2 до 8 юли 2017 г. Иван Филев осъществи една от мечтите си – забележителна седмица в Space  Camp! Няколко дни след завръщането се срещнахме с Иван, за да ни разкаже впечатленията си от там.

Общо в лагерната група участват деца на възраст от 9 до 15 години от Турция, Гърция, Полша, Великобритания, Норвегия, Кипър, Литва и България. Българската група включва 20 деца и трима придружители – Стоил, Мария и Катя от Центъра за творческо обучение.  Пътуват от София до Измир с автобус за около 15 часа. При пристигането са настанени в базата на лагера – специални просторни помещения с легла на два етажа и гардеробчета за вещите. Правилата на пребиваване в лагера са сравнително строги, сподели Иван. Още в началото трябваше да оставим личните си пари, лекарства и храна на съхранение, разполагахме с 30 лири за вендинг автомата. Общуването е само на английски език. Иван добре се е справял с английския, дори счита, че тази една седмица му е помогнала да го дообогати и развие. Всички участници имат дневна програма – сутрин събуждане в 7:00 часа; вечер лягане в 22:00 часа; закуска, обяд, вечеря и следобедна закуска – плодове; през останалото време – занятия. Децата са разпределени в отбори. Иван Филев е в отбор „Юпитер” – 15 човека – с още седем момчета и седем момичета. На въпроса – Успял ли е да създаде приятелства? – отговаря, че не са имали много време за свободно общуване, но продължава да поддържа контакти с едно момче от Великобритания и три от Турция.

Още първия ден получават тениска, шапка и специална книжка – дневник, в която са отпечатани основните правила за пребиваване в лагера, програма на видовете дейности и, която служи като работна тетрадка. В разговора Иван казва, че не му е било трудно, забавлявал се е и, че е бил добре подготвен за интензивната работата  през тази седмица. Единственото, което трудно понесъл е лишаването от телефон и интернет – „Малко ми липсваха, но може да се преживее!” – признава си момчето. Разговори с родители са били възможни само в определени часове сутрин и вечер. „Но така не се разсейваш и можеш да се съсредоточиш върху заниманията, заради които си дошъл!” Заниманията, свързани с космоса, астрономията и астронавтика включват презентации; документални филми (особено впечатление на нашето момче направил филмът за надпреварата между НАСА и РОСКОСМОС в периода на Студената война); среща с американския учен-метеоролог, работещ в НАСА; изработване лого на отбора; различни тематични куизи; моделиране на ракета и балон. От всичко най-интересни са били космическите симулатор, седем различни варианта! За кратко можеш да се пренесеш в безтегловна среда или да се почувстваш като част от екипаж на космически кораб. Подобаващо отлично се проявило нашето момче и във вечерта, представяща съответната държава. Българите показала как се играе хоро, а Иван се представил отлично, защото няколко години танцува в ансамбъл „Траянци”.

Накрая всички участници получават индивидуален сертификат.

На въпроса как оценява пребиваването си в Space  Camp Иван Филев отговори: „Много полезно и забавно! Помогна ми да се почувствам като астронавт. Допълни моите знания за планетите, спътниците, Космоса. Научих нови факти от историята на космическите изследвания, правени от САЩ и Русия. За една седмица научаваш неща, за които при други условия ще ти трябват сигурно две години.”

Участниците са получили за спомен и малко парченце космически хумус – среда, специално създадена за пренасяне в Космоса и за отглеждане на растения в нея. На своите нови приятели Иван Филев е подарил малка частичка от България – етно сувенири, розова вода, реплики на монети от старозагорския Исторически музей.

Седмицата в Space  Camp, Измир укрепва интереса на Иван към астрономията и е безспорен стимул за продължаващи занимания. Още повече, че от новата учебна година ще бъде ученик в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

Снежана Маринова