Занимания за децата на Стара Загора през лятото

Лятото е преполовено за вашето дете, бабите и дядовците не са налични, а отпускът не е толкова близо. Детето скучае и освен квартални игри и четене на книгите от списъка няма с какво да се занимава през деня. Какви възможности предлага Стара Загора за забавления през лятната ваканция на учениците?

Тази година на 2 юни на сайта на Общината бе обявена лятната програма на Община Стара Загора Ваканция 2017 и за първи път заниманията са до месец септември. Програмата обединява проявите на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Центъра за превантивна и психолого-консултативна дейност, Центъра за подкрепа за личностно развитие (Общински детски център), спортните клубове  и др.

Освен многобройните други арт, образователни, занимателни и познавателни инициативи, за децата на града са включени 9 вида спорт, които могат да се упражняват безплатно – плуване, художествена гимнастика, спортна гимнастика, акробатика, тенис на корт, карате, волейбол, баскетбол и бадминтон. До края на август тази година деца и младежи до 18 години, които искат да се занимават с тези спортове, могат да се свържат с треньорите:

Всеки делничен ден Спортна зала „Стара Загора“ (ДЗУ) е отворена от 9:00 до 18:00 часа. За деца от 10 до 12 години не е нужно записване, но за по-големите е желателно да си запишат час на тел.: 0888634684.

Тренировките по волейбол са всеки делничен ден от 13:00 до 14:30 часа в Спортна зала „Иван Вазов“. За подробна информация желаещите могат да се свържат с Мариана Димова на тел.: 0884399215.

На любителите на плуването е предоставен покритият плувен басейн от понеделник до четвъртък включително от 12:00 до 13:00 часа. Посещението става с предварително обаждане на тел.: 0889630026.

Грациите от 5 до 15 години могат да започнат тренировки по художествена гимнастика от 18 юли при Антоанета Терзиева от СКХГ „Берое“. Всеки вторник и четвъртък между 9:00 и 10:00 часа за тях ще работи спортната зала на ул. „Ген. Столетов“. Има и опция, която позволява на желаещите да се включат в занятията на гимнастичките от клуба. При Ирина Руняшка са тренировките по спортна гимнастика, които се провеждат всеки понеделник, сряда и петък от 16:00 до 18:00 часа. Желаещите да се занимават с този спорт могат да се обадят на тел.: 0896786194.

Всеки вторник и четвъртък от 11:00 до 12:00 часа са заниманията по бадминтон в Спортната зала „Берое“ с треньора Нанко Чорчопов, чийто телефон е 0888386416. Мирослав Митев е треньорът по карате, който занимава децата всеки понеделник от 19:00 часа в Зала „Юг“ на стадион „Берое“. Телефонът за връзка с него е 0885278988.

Любителите на тениса на корт могат да тренират при Спас Гулев всеки вторник и четвъртък от 16:00 до 17:00 часа на кортовете в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото).

Скоковете на батут и спортната гимнастика ръководи Мариана Макулова в залата на стадион „Берое“. Заниманията са всеки вторник и четвъртък от 16:00 до 18:00 часа, като повече информация може да се получи на тел.: 0886260010.

В Детски отдел на Библиотека „Родина“  на ул.“Българско опълчение“ №69 всеки ден от понеделник до петък, от 10:00 до 12:30 ч. до края на август има занимания за деца 1-4 клас, които обичат да четат, да творят, да пътешестват в света на приказното. Какви са заниманията например в днешния ден – 14 юли, петък? – Игри на маса, Групови игри за запознаване и общуване, „Да наредим Европа заедно“ – ЕИЦ Европа Директно, гр. Стара Загора, „Петъчни четения“ – деца четат на деца, верижни четения, литературни конкурси, Проект „Чети! Участвай! Побеждавай!“, Литературно състезание „Четящо дърво“, „Детски звън” – изработване на седмичен вестник на Детски отдел, Творческо ателие – рисуване, апликиране, моделиране от различни материали на различни предмети, композиции, изработване на пано.

И в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се предлагат занимания за деца от 7 до 14 години – всеки вторник от 10:30 до 12:30 ч. е арт-ателие за рисуване, а всяка сряда в същите часове- кино-прожескция с лектория, а всеки четвъртък – настолни игри. За по-големите (от 11 до 18 години) се предлага участие в арт-ателие за изработване на карвинг-свещи, всеки вторник от 13:00 до 14:30 ч.

За първи път тази година в лятната програма се включва и екипът на къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора, който с подкрепата на Община Стара Загора организира няколко инициативи, насочени към децата от градините в града. Идеята е мястото да се превърне в привлекателен и забавен кът, в който малчуганите могат едновременно да научат за живота на писателя, но и да развиват своите таланти през лятото. Къщата музей предлага на вниманието на детските градини 3 вида занимания, като засега се осъществява първото от тях, наречено „Литература и изобразително изкуство“. Тази инициатива включва четене на литературни произведения, съобразени с възрастта на децата, кратко обсъждане, изработване на илюстрация към прочетеното произведение от всяко дете. Предвиждат се още езикови курсове през лятото и драматизация на познати детски литературни произведения. За повече информация: Яна Ленова-Димитрова, тел.: 0884688424, 0889447535.

За поредна година Център за европейски инициативи  кани децата (6-12 г.) на летен градски лагер! Ежедневната програма включва: • Интерактивни уроци по английски език – занятията са с разговорна насоченост, на основата на игри и занимателни задачи. Децата играят, рисуват и творят, докато учат;• Занятия на основата на театър, музика, танци и приложни изкуства с цел насърчаване на творческото мислене, въображението и умението да се работи в екип – музикални ателиета, уроци и състезателни игри за досетливост и бързина;• Активни дейности на открито – състезателни игри за формиране на лидерски качества и с акцент върху превенция на агресивното поведение;• Разходки, активни игри и образователни беседи;• Изненади, награди и незабравими летни емоции през специализираната лагерна програма. (тук има невисока такса за която, а и по други въпроси, може да получите информация на телефон 0887 094 124).

Весела ваканция, хубаво настроение, забава и смислени занимания ви желае екипът на Долап.бг!

Уляна Кьосева