Митрополит Киприан направи първа копка на храм „Св. Йоан Рилски“ в Старозагорска епархия

На 8 юли 2017 г., в северозападния край на курортното селище Старозагорски минерални бани, Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан в съслужение със  свещеници от Старозагорската епархия отслужиха молебен за здраве и чин за полагане на първа копка за изграждане на църквата „Свети Йоан Рилски – Чудотворец“ – най-почитаният български светец, който носи благодат  и благословение на народа ни.

Има благочестиво предание, че през 1860 г., когато се пренасят мощите на Светеца от Велико Търново към Рилския манастир, там където те са пренощували по-продължително време, се изграждат параклиси. Такъв има изграден на Кръстец. Преданието посочва, че мощите са пренощували и в земите на Старозагорските минерални бани, което е велика Божия милост.

„Бъдещият храм, засега единствен в България,  ще има южен престол на Св. Йоан Кронщадски“, каза  за dolap.bg предстоятелят му отец Йордан Карагеоргиев. – “Св. Йоан Кронщадски е роден на деня на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Ражда се с големи  здравословни проблеми и веднага побързали да го кръстят, защото са очаквали, че Бог ще си го прибере много скоро. Но след кръщението детето се оправя и става един от големите руски чудотворци. През миналата година бях в Кронщад и когато стана дума, че ще строим такъв престол, домакините ни  много се зарадваха. Дай Боже, в скоро време да ги поканим за освещаването на църквата“.

Северният престол е на Св. Георги – покровител на военните и земеделците и носещ победа на всеки, който почита паметта му.

Архитектурният проект е дарение от арх. Веселин Беров, направено преди повече от 10 години. За dolap.bg той поясни: „Църквата е трикорабна  – с централен купол и едно емпоре (балкон за хористите). Проектирана е по всички църковни канони на Българската православна църква. Разгънатата й площ е 158 кв.м., с балконската част е 200 кв.м. (16.25 /11м/, с височина до купола 11.5 м., а на камбанарията – 13.60 м.“

Божият дом ще се изгражда изцяло с дарения. Вече са събрани първите 20 000 лв., но само за изкопните работи са нужни над 25 000 лв.

Разкрита е набирателна банкова сметка :

Банка ДСК, Стара Загора

IBAN:BG84STSA93000005734285

BIC:STSABGSF

Старозагорски минерални бани за храм „Свети Иван Рилски“

„Днес извършихме първа копка на храм, който ще се построи вече на това свято място, носещ името на закрилника на българския народ Свети Йоан Рилски –  Чудотворец. Този, който просия в светлината, който вдъхновяваше монашеското служение, който не прие даровете на цар Петър, но този, който благославяше, който в Бога бе просиял на нашата българска земя, каза в словото си митрополит Киприан. – Затова и духовната ни радост е голяма, защото Св. Йоан Рилски е онзи светец, който винаги ще покровителства това място. И Българската православна църква в лицето на Старозагорска епархия, на Епархийския съвет, в мое лице и на всички свещенослужители в нашата епархия, ще има свой нов дом Божи. Благопожелавам така, щото с добронамереност, с усърдие и добросърдечие да изградите този храм, колкото се може по-бързо, за да можем ние – православните християни да изпълняваме своя обет и дълг към Бога, а именно да пренасяме към него молитви за всеопрощение на греховете ни, за добротворство на нашия български православен народ, който ревностно да изпълнява своята православна духовна вяра. Бъдете благословени, честити и за много, много години!“ – изрече митрополитът.
В знак на благодарност кметският наместник на курорта инж. Станчо Станчев  подари на архиерея колаж със снимки на Старозагорските минерални бани, който да му напомня, че е винаги добре дошъл в населеното място.
На събитието присъстваха народните представители Емил Христов и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Стара Загора Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов,  ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, общински съветници,  представители на регионални институции, десетки миряни.

Росица Ранчева

Снимки: Росица Ранчева и Благовест Илиев