Майстори на рисунката и малката пластика вдигнаха изложба

На 5 юли 2017 г. в зала „Лубор Байер“ – Стара Загора, 15 живописци и скулптори вдигнаха изложба „Рисунка и малка пластика“.

„За последните три години, такъв формат правим за трети път“ – обясни за dolap.bg доц. Злати Златев, председател на Представителството на Съюза на българските художници в града на липите. „Две години преди това са правени подобни изложби, но само за рисунка. Оказа се, че съжителството между рисунката и малката пластика е много добър вариант“.

Изложени са 53 творби, всички създадени през тази година. Те са тематично освободени, което дава възможност на авторите максимално да разкрият натюрела си, да развихрят фантазиите си, да оставят върху белия лист, мрамора или метала своите емоции или експерименти. За първа година много са младите автори, които показват прекрасна  малка пластика.

Запомнящи са работите на художниците – Диана Петрова,  Тошо Стефанов, Злати Златев, Иван Арабаджиев и Ирина Колева, Никола Москов, Делян Бакалски, Петко Петков и др. Те още веднъж потвърждават, че умеят да работят с графичен и акварелен материал и всичко онова, което е в основата на рисунката. Тя не е само черно-бяло изображение на нещото. В последно време в нея участват колажи, пастели, смесена техника и пр. И това е интересно.

За сполучливо участие в салона Община Стара Загора и Представителството на художниците определиха грамоти за оригинално представяне в експозицията на млади автори. Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“ приветства участниците в изложбата, както и многобройната публиката. Тя подчерта, че проявите на Представителството на художниците имат трайно и специално място в Културния календар на Община Стара Загора.

В раздел „Рисунки“ г-жа Атанасова връчи  грамоти на Делян Бакалски за „Дамски портрет“, на тандема Иван Арабаджиев и Ирина Колева за цикъл рисунки, а  за пластика –  на Красимир Зарков за елегантното „Утро“, на Димо Димов за творбата му „Вълната“ и  на Росица Дичева за „Разминаване“.

Следващата изложба е колективна,  на младите автори  Пламен Кирилов, Диана Петрова, Росен Кавръков и съпругата му – Ивелина Иванова, Зорница Иванова и др.

Росица Ранчева