След 30 години световната оперна прима Веселина Кацарова за първи път ще участва в оперен спектакъл в България

За първи път след повече от 30 години  световната оперна прима Веселина Кацарова  ще участва в спектакъл в България. Това сподели мецосопрано No 1 днес на пресконференция по повод предстоящата на 6 юли 2017 г. супер продукция на „Кармен“ от Жорж Бизе – най-популярното оперно заглавие за всички времена. След блестящата „Аида“ от Верди през месец юни  миналата година, това е второто издание на „Опера на стадиона“. То се реализира от звезден състав: Кармен – Веселина Кацарова, Дон Хозе – Калуди Калудов, Микаела – Цветелина Василева, Ескамилио – Сирил Ровери (Франция). Диригент е проф. Ивайло Кринчев, режисьор – Огнян Драганов, сценична адаптация – Тодор Демеров, хореография – Силвия Томова, хормайстор – Младен Станев. Участват още солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора, оркестър и хор на Държавна опера – Бургас, Детско-юношеска студия при операта „Маргаритки“, Прабългарска школа за оцеляване – Багатур. Огнян Драганов съобщи, че над 240 души ще реализират постановката, от които 65 – оркестър, 90 – хор, 40 – балет, ДЮСОБ„Маргаритки“, артисти от цирк „Балкански“, 6 коня и пр.

Началото на спектакъла е в 21:00 часа. Заради уникалното събитие градският транспорт  по линията на тролей No 2 ще бъде с удължено работно време – до 00:30 ч. на 7 юли т.г.

На брифинга присъства целият постановъчен екип и солистите.

„Надявам се всички зрители на „Кармен“ да разберат, че музиката е лекарство за душата. Тя е много важна естетика за живота на човек, каза Кацарова. – Изключително съм благодарна на моите колеги, че заедно можем да осъществим спектакъла. За мене е голямо вълнение. Аз излизам да пея като артистичен директор на Старозагорската опера, но го правя, защото ми се иска това изкуство да го има и след нашата генерация”.

Веселина Кацарова щрихира образа на „нейната“ Карменсита, която ще се стреми да пресъздаде. Тя е еротична жена, затова всички мъже искат да бъдат с нея. „Но еротиката не е в деколтето, в черната перука и червеното цвете. Тя е преди всичко в излъчването. Важно е в гласа да присъства тази еротика“.

Кармен е еманципирана жена. Тя казва на дон Хозе: “Аз не те обичам повече!“ Това съществува и днес по света. Колко много мъже пребиват жените си..?! Кармен няма страх от нищо. Тя е силна и свободна жена.

„Харесвам певците, които  с изкуството си докосват хората, които искат нещо да им кажат. Дават нещо от душата си. Не търся перфекционизъм у певеца, а индивидуалност и излъчване. За мене големи артисти са тези, чиито глас се разпознава между другите и остава като цвят, тембър, изразителност“, коментира още Кацарова.

„Ако започна да говоря за щастието, което изпитвам като участник в този проект, сигурно ще се разплача от вълнение, каза Калуди Калудов. – Аз съм влюбен в прекрасните певци, и в целия постановъчен екип. Ще бъда щастлив, ако се приобщя към тяхното велико изкуство“. На четири очи, големият тенор призна, че е свалил 15 кг, за да бъде по-елегантен партньор на великолепната Кармен.

„Веселина е изключително българско явление в света, сподели Цветелина Василева. – За мене е голяма радост да участвам в спектакъл с нея“.

„За мене е истинско щастие, че съм част от тази изключителна трупа от артисти на най-високо ниво”, сподели Сирил Ровери. Той вече е част от трупата на старозагорската опера, тъй като има сключен договор за една година. Част от проектите му в България, отново са свързани с името на Веселина Кацарова, която според него „е най-добрата Кармен в днешно време“. През м. октомври т.г. двамата ще пеят в Софийска опера в „Дон Карлос“. Певецът ще играе Вертер и в други постановки.

„Балетната трупа ще прави равностойна компания на звездните артисти, заяви Силвия Томова. – Обмислената ни идея с режисьора г-н Драганов ще реализираме като паралелна реалност в постановката. Т.е. балетът  ще върви като втора  действаща линия. Очаквам спектакълът да премине на световно ниво“.

Главният диригент на операта проф. Ивайло Кринчев изрази увереност, че „заедно с великите артисти ще създадем неповторима атмосфера и по блестящ начин ще се разкаже тази прекрасна драматургия“.

На 6 юли зрителите ще видят една  класическа „Кармен”, в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения, към които предразполага самото заглавие и сцената на открито.

Брифингът уважи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя припомни, че проектът се подготвя отдавна и се надява да бъде реализиран максимално добре. Всички присъстващи артисти, както и директорът на операта благодариха на зам.-кмета за отзивчивостта и в нейно лице на Общината за подкрепата и за чудесното партньорство.

Билети за спектакъла се продават на касите на Старозагорската опера, в рекламна шатра в Парк „5 октомври“  и онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.

Росица Ранчева