Как се става възрастен по добрия и правилен начин

Концертът NEW WAVE на Държавна опера – Стара Загора и ученици от Музикалното училище в града се превърна в едно красиво лятно събитие (ивент) за града ни. В самия край на учебната година и (почти) към края на сезона за Операта, концертът бе един хубав финал на смислен труд. За качествата на момчетата и момичетата от Музикалното училище нека съдят музикалните критици, аз само мога да кажа, че дадоха най-доброто от себе си. Защото: отстояха своята собствена идея за този концерт, преминаха през нелек репетиционен процес и се раздадоха докрай на многобройната си публика.

Така направиха сериозни и стабилни крачки към съзряването си като музиканти. Така, а как ли? Още през зимата се разбраха, че всеки, който има идея за нещо си, трябва да я защити. Научиха се и написаха писмо до директора на Операта. Срещнаха се с него и защитиха идеята си. Помолиха и получиха подкрепа в лицето на режисьора Славчо Николов и диригента Димитър Косев. Дори младият маестро Косев написа аранжиментите за повечето от песните им, бе неотлъчно с тях на репетициите и участва в концерта като изпълнител на бас-китара.

След това децата получиха оригинален плакат по проект на режисьора Славчо Николов. И двете страни работиха заедно, влагайки труд и умения над обичайните. Децата – извън учебния процес, изпитите и подготовката в училище. Режисьорът и музикалният ръководител – извън пряката им работа в Операта, която не включва работа с деца.

В репетиционния процес бяха включени и участия в Телевизионни и радио предавания, репортаж от място – оркестрова зала и прочее рекламно-разгласителна дейност. Децата сами отпечаха флаери и разнесоха плакати из разни важни места в града. Репетираха до късно през нощта, когато залата е свободна от професионалните занимания на оркестъра. Имаха сложни „препитвания” от режисьора по темите на песните, но научиха, защо Ню Йорк никога не спи, че другото му име е Голямата ябълка, защо се казва Уолстрийт една от най-известните улици и прочие и прочие. Не беше лесно да се отговаря на многобройните въпроси на режисьора, който ги въвеждаше в атмосферата на местата и живота, за който пееха. Но си заслужаваше! Истинско общуване между колеги, така както е в живия живот, не на училищния чин и в класната стая.

Учениците се радваха и на истинско обгрижване от техническите служби на Операта с осветлението и озвучаването в залата, с хубава и жива мултимедия, водещ в лицето на младия маестро Косев. И публика, която им се радваше и се веселеше от сърце, накрая дори танцува, имаше бис и много, много хубаво настроение.

А най-накрая, като след истинска премиера на Операта, последва вечеря в ресторант „Венеция” и веселба в пиано-бар „Сусинито”. А режисьорът Славчо Николов получи от децата бяла тениска за спомен с надпис „Лошото ченге”, а маестро Косев – червена на цвят, с надпис „Доброто ченге”. Снимките, видеата, поклоните и прегръдките бяха безброй. Прокрадна се и идея концертът да бъде повторен. Дано! Всъщност съм уверена, че ще стане.

Защото: когато има отговорност, упоритост, дисциплина, труд, вдъхновение – всичко се постига!

От идеята, през защитата и през поисканата и получена помощ, до благодарността – това е път, през който като преминеш на млада възраст, научаваш се за цял живот. А по-голямата част от живота ни е на възрастни.

Така се пораства и става възрастен по добрия и правилния начин.

Уляна Кьосева

30 юни, петък, 19:00 часа, Регионална библиотека „Захарий Княжески“
NEW WAVE
Концерт

Музикален ръководител – Димитър Косев
Режисьор – Славчо Николов

С участието на: Димитър Косев – бас китара, „Перкъшън груп“ – Ивайло Манев, Галин Пенев, Господин Красимиров;
Георги Белчев, Симон Павлов – пиано;
Маргарита Ташева, Милена Гемеджиева, Радина Минкова – вокал.

В програмата – песни на Франк Синатра, Лайза Минели, Рей Чарлз, Индила, Адел, Андреа Бочели, Сара Брайтман и др. с оригинални аранжименти на Димитър Косев.