Бързи, лесни, вкусни и евтинки ястия от тиквички
В сезона на тиквичките сме. Средната цена на килограм от този зарзават е от 50 до 70 стотинки. Освен, че е много полезна храна, има десетки варианти за приготвянето й. Напоследък домакините практикуват печене на скара, заедно с други зеленчуци – патладжан, моркови, картофи, лук, домати , чушки и пр. Традиционно е пърженето им и поднасяне с кисело мляко, в което има счукан чесън и ситно нарязан копър. Това все пак си остава класика.
Предлагам ви мои изпитани рецепти, които се изпълняват бързо, а резултатите от тях са за „уау“.
РАЗЯДКА
Изберете 5-6 млади тиквички, за да не ги белите. На едро ренде ги настържете. На дъното на тенджерата капнете ½ ч.ч. вода и започнете да изварявате тиквичките без никакви подправки. Варите ги, докато се извари водата, която е у тях, така че като разбъркате с лопатката, да остава диря, както при лютеница или мармелад. След като изстине, към съдържанието се прибавя 1 кутийка трапезна майонеза, чесън на прах или пресован (по желание), сол на вкус и копър. Всичко се разбърква добре и се поднася за консумация. Може да се маже на препечена филийка. Много добро мезе е за ракийка, мастичка или водка.
Изварените тиквички са добра основа за други бързи манджи: Овкусете ги със сол, копър и ги смесете със супена лъжица сгорещено масло. Изсипете в тавичка и пекнете да изври водичка, ако има. Направете няколко гнезда и в тях чукнете по едно яйце. Полейте ги със сгорешено масло и допечете. Ако изварите по-голямо количество тиквички, можете да ги приберете в кутийки във фризера или да заварите за 5 минути в лютеничени бурканчета. По всяко време на годината консумирането им е приятно занимание.
ТИКВИЧКИ В ГЮВЕЧЕТА
Продукти: 3-4 тиквички, около 800 г; 200 г извара 200 г натрошено сирене 3-4 стръка копър 2-3 стръка зелен лук 2-3 стръка зелен чесън 4 яйца 2 с.л. олио 4 с.л. кисело мляко 100 г кашкавал
Приготвяне: Тиквичките се настъргват на едро ренде. Яйцата се разбъркват в купа с киселото млякото, нарязания на ситно копър, зелен лук и чесън (ако няма зелени, заменете с кромид лук и скилидки чесън). Добавя се изварата, олиото, натрошеното сирене и настърганите тиквички. Сместа се изсипва в гювечета или тавичка. Пекат се на средна фурна на 200 градуса до втвърдяване и леко зачервяване. Тогава се посипват с настърган кашкавал и се запичат до златисто.
КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ
Продукти:
- 6 тиквички
- 1-2 моркова
- 4 филии хляб
- ½ ч. ч. прясно мляко (може да се замени с вода)
- 1 връзка магданоз
- 1 главичка чесън
- 2 яйца
- 50 гр. галета
- 50 гр. брашно
- 50 мл олио
Приготвяне: Тиквичките и морковите се измиват и рендосват. Посоляват се и се оставят в гевгир поне за час, за да се отцедят много добре. След това се смесват с пресования чесън и ситно накълцания магданоз. Към сместа от тиквички и моркови се прибавя и накиснатия в прясно мляко и добре изцеден хляб , който се смачква със зеленчуковата смес до получаване на гъста каша. От нея с мокри ръце се оформят плоски кюфтета. Те се овалват в разбитите яйца, а след това в смес от равни количества брашно и галета. Кюфтетата се пържат в сгорещено олио, като се обръщат внимателно с решетъчна лъжица, за да се изпържат от двете страни. По желание се сервират с кисело мляко.
ЗАДУШЕНИ ТИКВИЧКИ С ДОМАТИ
Продукти:
1 кг тиквички
1-2 глави лук
5 домата 1 глава чесън 4-5 с. л. олио ситно нарязан копър сол кисело мляко
Приготвяне: Младите тиквички се измиват и нарязват на кубчета. Лукът се обелва и нарязва по на едро. Доматите се бланшират за кратко в гореща вода и се обелват, след което се нарязват на кубчета. • Чесънът се обелва и накълцва на ситно или се пресова. • Всички продукти без млякото се поставят в дълбок тиган или тенджера, посолява се на вкус и се задушава с малко водичка. Вари се до омекване на зарзавата и докато остане на мазнинка. Ако въпреки, че яденето е готово, сосът е повече от необходимото, може да се подбърка 1 с.л. брашно с малко водичка и постепенно с бъркане да се изсипе за сгъстяване. Вместо брашно, аз посипвам 1-2 лъжици овесени ядки. Ястието е вкусно и топло и студено. По желание се предлага кисело мляко.
МЪРЗЕЛИВИ ТИКВИЧКИ НА ФУРНА
Продукти: 3-5 бр. тиквички; 1/3 ч.ч. олио; 2 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. царевично брашно; сол; черен пипер; 500 г кисело мляко; 2 бр. яйца; 3-4 скилидки чесън; копър; сирене.
Приготвяне:
Нарязани на кубчета осолени, престояли около половин час да се изцедят в гевгир, тиквичките се овалват в сместа от двата вида брашно и черен пипер на вкус. Слагат се в намазнена тавичка, поливат се с 1/3 ч.ч. олио и се пекат във фурна на 200 С до готовност. Отгоре се натрошава сирене и ястието се пече 5 минути. Прави се заливка от яйцата, млякото, сол и черен пипер на вкус, пресования чесън, копъра, 2-3 с.л. от брашнената смес от овалването и се запича докато се зачерви. По -вкусно е, когато е студено.
ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ
Приготвяне: 4 бр. тиквички; 250 г смляно телешко месо; 1/3 ч.ч. ориз; 2-3 бр. домати; 1-2 глави лук; 2 с.л. олио; 1/2 връзка копър; 1/2 връзка магданоз; сол; черен пипер.
Тиквичките се измиват и се разрязват на две, а вътрешността им се издълбава. Ситно нарязаният лук, вътрешността от тиквичките, каймата и оризът се задушават в малко олио и вода. Посоляват се и се подправят с черен пипер, копъра и магданоза. С получената смес се пълнят тиквичките. Нареждат се на дъното на широка тенджера и отгоре се покриват с кръгчета от нарязания домат. Слага се малко вода и се ври на тих огън докато стане готово. Вместо кайма, плънката може да бъде само с ориз, домати, лук, нарязани на ситно гъби и подправки. По желание могат да се полеят със сос бешамел или да се поднесе кисело мляко.
Роси Ранчева