Паметта на първоапостолите Петър и Павел честваме на 29 юни

На 29 юни 2017 г. (четвъртък) Православната църква чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – разпространители на християнството и наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.

Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава „камък“, му било дадено от Иисус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си  разпънат на кръст, заедно с ап. Павел на  29 юни 67 г. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправени до всички християни. Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей – член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI гл.) се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е „апостол на езичниците“. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.

Българите вярват, че светците Петър и Павел са братя близнаци. Техният празник се предшества от двуседмичен пост. На Петровден по стар обичай във всеки дом се коли най-младото пиле – „петровско пиле“. Обикновено жените раздават част от него заедно с ябълки „петровки“ в чест на светеца. Вярва се, че св. Петър е райски ключар и пазител на райската градина. Неговият по-голям брат близнак св. Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи. Рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки за здраве.  Имен ден празнуват Петър (от гръцки “камък”), Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Празничната трапеза включва обредна пита, баница, прясно сирене, готвено или печено пиле.

Обредното ястие на този ден е „Бял мъж” http://gotvach.bg/n5-62714 Приготвя се от прясно сирене, което се натрошава и се слага на огъня, като се бърка, докато се разтопи. Слага се брашно и парче масло. Народът казва, че на този ден „бял мъж” се прави за бяло брашно и за бял хляб. Обредното приготвяне на петровденското ястие е кулинарна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба.