Присъединете се! – предложение за паметник на Кирил и Методий в Стара Загора

До

Председателя на Общинския съвет Стара Загора

Кмета на Община Стара Загора

Председателя на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания

Негово Високо Преосвещенство старозагорски митрополит Киприан

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Инициативна група от граждани на Стара Загора за издигане в града паметник на Светите братя Кирил и Методий и именуване на училище с тяхното име

Уважаеми госпожи и господа,

Ваше Високо Преосвещенство,

Считаме, че не е нужно да обясняваме ролята и мястото на светите братя Кирил и Методий за създаване на българската азбука, на която днес пишат над 500 милиона хора по света, за запазване и утвърждаване на българската нация, за признаването им за небесни покровители на Европа.

Навсякъде по градове и села по цялата българска земя има, ако не паметници, то поне паметни знаци, посветени за нашите първоучители. Да не говорим за грандиозните мемориали, издигнати в тяхна чест, на десетки места по света.

За съжаление, единствено в Стара Загора, освен именувана улица, няма нито паметник, нито знак, нито училище или читалище, което да носи името на създателите на едно от най-безценните отечествени съкровища. Преди години беше закрито Десето основно училище „Кирил и Методий“, а Вторият престол, носещ името на Кирил и Методий, в катедралния храм „Св. Димитър“ беше изместен от митрополит Галактион в параклиса на църквата „Света Троица“ и заместен със „Св. Игнатий Старозагорски“.                                                                                       Идеята за издигане на паметник принадлежи на известния математик Любомир Любенов и датира от 26 май 2009 г.  С писмо до кмета проф. Светлин Танчев и председателя на Общинския съвет Тенко Руканов, той моли за съпричастност и действия, съобразно пълномощията им.  На 27 октомври 2010 г. изпраща до тях второ писмо, но отново няма никакъв отговор. На 27 декември 2011 г. г-н Любенов припомня и настоява пред новоизбрания кмет Живко Тодоров за „осъществяването на една моя идея – в град Стара Загора да бъде  издигнат  паметник на светите братя Кирил и Методий… Искрено се надявам,  че издигането на такъв паметник ще бъде една от антикризисните мерки в борбата срещу връхлитащата ни духовна криза и ще бъде един безценен дар за бъдещите поколения“.

За съжаление, отново няма никаква реакция!

Ние отново поставяме проблема на вниманието Ви и се надяваме да ни подкрепите в тази кауза.

Вероятно веднага ще се посочи като претекст липсата на средства, които няма да са по-малко от 100 000 лв.

Имаме предложение – с Ваше съдействие, да се обяви кампания за събиране на необходимите средства. В Стара Загора учат над 15 000 ученици, а учителите са над 3000. Над 4000 са студентите и 600 преподавателите им. В читалищата участват над 2000 самодейци. Читателите на библиотеките са десетки хиляди. Стотици са учените, организирани в съюзи, а също и художници, архитекти, артисти и други дейци и творци на художествената култура. При добро желание, възможно е сценичните културни институти да направят представления, а художниците – аукциони, посветени на каузата.

Ваше Високо Преосвещенство, ако благословите идеята и желанието ни за въздигане на паметник на светците, свещениците също могат да помогнат и въздействат на епархиотите за събиране на част от нужните средства. Ако от всички посочени се съберат само по 2 лева, сумата ще бъде налице.

Наясно сме с процедурите и свързаните неприятности с тях, но първата крачка трябва да се направи. Това не е прищявка, а дълг, който трябва да изпълним.

В Стара Загора има няколко общински училища, чиито патрони вече не носят необходимия пример и заряд, както за учениците, така и за общността ни като цяло. Сред тях са Начално училище „Димитър Благоев“, Първо основно училище „Георги Бакалов“, Пето основно училище „Митьо Станев“. При направеното проучване установихме, че първият патрон на старото Акарджанско училище е „Цар Борис І“ – личност достойна за уважение.

Нашето предложение за преименуване на „Св. Св. Кирил и Методий“ е за Пето основно училище. То е с много ученици, разполага с прекрасна материална база, с широка извънкласна и извънучилищна дейност. Училище, което може да бъде пример за подражание, което има капацитета да генерира идеи и дейности, свързани с името и делата на светите братя.

Тези предложения са обсъдени и приети на учредително събрание на Гражданската инициативна група на 24 юни 2017 г.

Следват – подписи. Ако искате да се присъедините към предложението, моля, обърнете се към Снежана Маринова в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, етаж 1, стая 104.