Славният рожден ден на Долап.бг – станахме на една годинка

Днес  сайтът ни Долап.бг навърши една годинка от обявяването си в Интернет пространството на/над Стара Загора, България и света! Оттогава досега изтече много вода, сменяха се цветовете и, мина и златната и сребърната река, и пак, и отново… Екипът на сайта придоби напълно завършен вид в състав –  Уляна Кьосева, Снежана Маринова, Росица Ранчева (обичайните заподозрени на много културни събития). Трите събрахме дарбата си на мислещи тръстики и сръчността на пишещи машини и… стана тя, каквато стана. Сайт за чудо и приказ! Рубриките вече са повече и по-сериозни и няма как да не е така под мъдрото ръководство на отговорния редактор Росица Ранчева.

Написахме и внесохме в Общината две номинации – за наградата „Стара Загора” на проф.д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия-Стара Загора и на Симон Павлов, ученик в НУМСИ”Христина Морфова” и уникален пианист – за наградата „Млада Загора”. И двамата получиха наградите.  Съвсем скоро инициативна група внесохме номинацията на проф.д-р Марин Добрев за Почетен гражданин на Стара Загора!

На рождения ден, на 24 юни, в Регионална библиотека „Захарий Княжески” имаше не само подаръци за нас, рождениците. Имаше подаръци и за гостите по случай рождения ни ден. Обичната ни Таня Калчева, заместник-директор на Куклен театър-Стара Загора обяви единодушното решение на ръководството на театъра да връчи паричното измерение на получената от тях награда „Стара Загора” на Симон Павлов, заради огромния му талант, чар и присъствие в културния живот на града. Ние от Долап.бг пък подарихме на Симон стенен часовник с нашето лого, а на именничката днес, директорката на най-хубавата детска градина в Стара Загора – Йоанна Димитрова подарихме календар на Петя Константинова. Петя е автор на художественото лого на Долап.бг със своя оригинална рисунка, специално за нас. Толкова е хубаво да си общуваш на живо със своите читатели, които до един са ти и приятели!

Прекрасно е, когато Гугъл-статистиката на Долап.бг покаже безпристрастно и съвсем достоверно, както само могат да говорят числата, какви и колко са читателите ни:

Само в периода 13-19 юни те са 2 987 (за една седмица!). От 1 март до 20 юни 2017 г. броят посещения на сайта ни е 47 143, а уникалните потребители (тези, които влизат за първи път) – 30 246 души. Аудиторията ни е от  46% жени и 54% – мъже (”А дори не са ни виждали, колко сме красиви трите” – каза Роси Ранчева на гостите ни днес, които всички ни познават, до болка дори). Едни от прекрасните и обнадеждаващи ни цифри гласят, че ни четат много млади хора:

  • 18-24 г . – 27%
  • 25-34 г. – 33,5%
  • 35-44 г. – 15,5%
  • 45-54 г. – 12,5%

Това, което особено силно ни впечатли е, че читателите от България са 43253 посетители и че ни четат в САЩ – 765 посещения, Англия – 532, Германия – 475, Италия – 201, Франция – 184 (още Гърция, Австрия и др.). Повече от половината посещения на сайта – 28 185 – са от мобилни устройства. Заслуга за чудесната визия и на сайта и на мобилното му приложение има нашият голям приятел Емил Енчев, за което сме му безкрайно благодарни.  За последния един месец имаме 15 025 активни потребители, (които редовно следят Долап.бг). Най-четените статии са от разделите Православие, Знание, АРТуално, сред тях е и Спомен за Йонка Георгиева, нашата непрежалима и скъпа приятелка.

Като обществено ангажирана медия с позиция, днес обявихме и своите нови каузи – под Писмото на инициативната група за изграждането в Стара Загора на Паметник на Светите братя Кирил и Методий и именуване на училище днес се подписаха почти 40 приятели. От Долап.бг подкрепяме и работим за каузата за възстановяването на Църковния храм в двора на МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович”, който храм след 1944 г. е бил превърнат в морга.

В понеделник в сайта ни ще обявим регламента на Фотоконкурс на РБ”Захарий Княжески”, в който сме поканени за партньори.

И какво още? И какво ли не още! Който не дойде, може да съжалява, че не е чул, как Симон Павлов свири прекрасно Шопен, колко вкусна бе тортата ни и пивко – шампанското ни, колко интересна е изложбата на самурая-художник Гошо Димитров, който внезапно открива таланта си да рисува след един свой пророчески сън.

Славен, славен рожден ден! Днес всичките ни гости минаха през плетен от нас венец от 777 дъхави билки, който сложихме на вратата на залата в Библиотеката. Венецът предизвика всеобщо вълнение, възхищение и бе обект на фотосесии.

Обещаваме на всички вас, нашите читатели, да си останем позитивни, бдящи над всичко добро, красиво, хармонично, свято, истинско, искрено, което се случва в нас и около нас. Обещаваме, че в материалите ни на сайта ще виждате и усещате духовността на Стара Загора, нейния богат вътрешен заряд, който и носят хората на знанието, изкуството и културата. Обещаваме ви, че няма да преставаме да пишем правилно, чисто, литературно, образно, истински, искрено, честно! – за всичко, което се случва в нас и около нас.

Уляна Кьосева, Снежана Маринова, Росица Ранчева

Снимки Емил Енчев