2754 живописни творби е дарил на родния си Пазарджик художникът Стоян Василев

На 22 юни 2017 г. в западната зала на Художествената галерия на Стара Загора се откри   изложбата „Стоян Василев (1904-1977)“ на Художествена галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик.  Представени са 50 творби с пейзажи и пазари в България, манастири,  джамии и църкви, източни пазари и пейзажи, европейските столици. В експозицията има негов автопортрет от студентските години , портрет на майка му и един натюрморт. Посетителите на експозицията ще се насладят и на част от любимите му сюжети от Велико Търново, София, Пазарджик, Трявна, Пловдив, Родопите, Стара планина, Черноморието, Венеция, Александрия, Истанбул и т.н. Характерното при него е, че не датира картините си, което затруднява изкуствоведите.

„Стоян Василев Генов е 13-тото дете в многолюдното  семейството, с много тежко детство в трудното време, в което живее, разказа за dolap.bg Леон Бабачев, директор на Пазарджишката художествена галерия. – Той отдава целия си живот на изобразителното изкуство като преподавател и като художник. Участвал е в редица самостоятели и общи изложби, носител е на орден „Кирил и Методий“, почетен гражданин е на Пазарджик, макар, че голяма част от живота му минава в София.

Той е много характерен с Търновския пейзаж. Много хора са го мислили, че е търновски художник. За малко е бил преподавател в старопрестолния град, който завинаги е останал в сърцето му. Пътувал е много в далечния изток и в Европа, което е документирано в платната му. Още от 40-те години на 20 век се изявява в Германия с поредица изложби. Дори Адолф Хитлер е присъствал на негова изложба. Някои от подписаните картини са на немски език. Стоян Василев е бил много продаван автор. Въпреки голямото дарение направено приживе от Василев на Художествената галерия в родния му град, негови картини продължават да се продават и днес в аукционите“, коментира Леон Бабачев.

В Стара Загора картините на Стоян Василев се показват за първи път.

Изложбата е част от програмата на Художествена галерия Стара Загора за взаимен обмен на гостуващи експозиции на галериите от страната. Ще бъде отворена за посещения до 15 юли т.г.

Гостуващата Художествена галерия на Пазарджик първоначално е съществувала като колекция към Окръжния народен музей. През 1963 г. Стоян Василев прави своето огромно дарение от 2754 живописни платна и 140 рисунки с желание за създаване на самостоятелна художествена галерия. Това става през 1966 г. като се обединява  Къщата -музей „Станислав Доспевски „ с художествения фонд.  Сега фондът й наброява над 12000 творби.  Другият голям автор, застъпен в колекцията е  пазарджиклията Георги Герасимов, който дарява над 6000 творби и къщата си, която в момента е превърната в музей.  Принос за големия фонд имат и националните изложби, посветени на Априлското въстание, както и три национални изложби, посветени на портрета – на Станислав Доспевски и портрета в българското изобразително изкуство.

Според Леон Бабачев във времето, когато се е избирало име на пазарджишката художествена галерия, Стоян Василев и Георги Герасимов са предлагали тя да се нарече Константин Величков. Такова било и мнението и Националната художествена галерия да носи неговото име. Но за да се случи обединението на къщата на Станислав Доспевски с галерията и да излезе тази сбирка от тогавашния музей, е трябвало име като неоспоримия Станислав Доспевски.

Станислав Доспевски е от село Доспей, Сомоковско. Странствал е дълго и е рисувал със своя баща в много църкви и манастири в страната. Преди да замине за Петербург и Москва се запознава с бъдещата си съпруга Мариола, която е видна пазарджишка красавица. След завръщането си от Русия, той се установява в Пазарджик, където се жени, строи къщата в която живее 14 години и умира в Истанбул. Живял е малко, но е дал много на града. Той е един от основните  радетелите да се отпуснат парични средства на пострадалите от потушаването на бунтове, помагал е за подготовката на Априлското въстание, приемал е Левски в дома си. Т.е. бил е свързан с цялата революционна дейност и в същото време е правил изложби в собствения си дом, нещо което до тогава не се е случвало. Портретите, които той рисува са на видни пазарджишки чорбаджии, доктори, даскали и разбира се мадони.

Росица Ранчева