Представители на дипломатически мисии се запознаха с културно-историческите забележителности на Стара Загора

Ръководители и представители на близо 30 дипломатически мисии в България са на посещение днес в Стара Загора. Те бяха посрещнати преди обед пред сградата на Регионалния исторически музей от областния управител Гергана Микова и зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

„Щастлива съм да видя дипломати от целия свят в нашия град с хилядолетна история. Убедена съм, че историческите и културни паметници, които ще видите днес, и българското гостоприемство ще ви накарат да се връщате отново тук. Надявам се краткият ви престой в Стара Загора да бъде интересен и полезен за вас”, каза областният управител.

С „Добре дошли в града на поетите и липите“ от името на кмета Живко Тодоров гостите бяха приветствани от зам.-кмета Иванка Сотирова. „Вие сте в град с хилядолетна история.Това е най-благоприятното време за посещение, надявам се да усетите аромата на липите отвън. В момента ви посрещаме в една от емблематичните сгради на града – историческия музей. Стара Загора е динамично развиващ се град и за нас е истинско удоволствие да ви го представим“, заяви тя.

Един от доайените на корпуса, посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух призна, че е бил няколко пъти в Стара Загора, но никога досега не е посещавал музея. Той благодари от името на всички за прекрасната възможност да се запознаят и докоснат до историята и културата на града. Той сподели, че се надява на още много други, неформални поводи, за да се върнат отново на това място.

Представителите на дипломатическия корпус в България разгледаха музея, разположен в специално построена сграда с форма на пясъчен часовник. Те се запознаха с експозицията, представена на три нива, която проследява историята от VІ хил. пр. Хр., до възстановяването на опожарения през Руско-турската освободителна война (1877-78 г.) град. Гостите се разходиха и по главната улица (cardo maximus) на римския град Августа Траяна и видяха останките от него, експонирани на античното ниво на музея. По-късно посетиха Античния форумен комплекс „Августа Траяна“, едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Той е разположен при западната порта на античния и средновековен град „Августа Траяна -Верея“. Територията му в центъра на Стара Загора е обявена за археологически резерват.

В следобедните часове в музея „Неолитни жилища“ членовете на делегацията дегустираха хляб, замесен с лимец от Богдан Богданов – включен в Представителната национална листа на пилотната програма на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища – България – 2010“. В музея „Неолитни жилища“ може да се види най-добре запазената двуетажна къща в Европа от епохата на ранния неолит (началото на VІ хил. пр.Хр.). Жилищата са съхранени и представени „in sito“ във вида, в който са опожарени преди 8000 години. В постоянната експозиция на музея са изложени най-добрите образци, открити при археологически проучвания в района на Стара Загора.

Дипломатическият корпус посети и комплекса за занимания Аул „Бага-Тур“, където се провеждат демонстрации на прабългарска школа „Бага-Тур“ и дегустация на традиционна местна кухня, приготвена от НЧ „Димитър Наумов 1908“, с. Преславен. „Аул Бага-Тур – Стара Загора“ е демонстрационен комплекс за занимания, разгърнат на 3 дка в южната част на Зоопарка. На територията му са изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.

Събитието се организира от Министерството на туризма.