Възстановяват разбития Джуранлийски паметник

Малко повече от година след като беше разбит Джуранлийският паметник, посветен на загиналите руски войни и български опълченци в края на м. юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война, възстановяването му е към своя край.

„Направихме пълна реконструкция на пластиката, която беше изцяло разбита и разрушена, обясни за dolap. bg реставраторът Никола Стоянов. Това включва събиране и монтаж на инкрустираните мраморни апликации и на православния кръст, който е завършващата част на монумента.

В момента с екипа си работим по реставрацията на корпуса на тялото на паметника, което е с много проблеми, с множество кръпки, правени на два-три пъти, тъй като камъкът е податлив на ерозия и има доста язви. Отстраняваме компрометираните стари поправки и правим нови, със съвременен материал. Предстои да направим консервация, т.е. цялостно укрепване със съответните химикали и хидрофобизация, т.е. защита от атмосферните води“.

Никола Стоянов съобщи, че имперският герб на Александър ІІ е бил натрошен на над 300 фрагмента. Тъй като договорът му с Община Стара Загора за реставрация на обекта е още от есента, през зимните месеци в ателието му в Пловдив, той е събирал парчетата, окрупнил ги е на по-големи сегменти и миналата седмица един по един ги е върнал   на местата им върху паметника. Работата е била трудоемка, защото е имало парчета с размери  по 1-2 см. Предстои козметична работа, т.е. шевовете между отделните пукнатини на фрагментите да се запълнят. Така ще се добие цялостен вид и няма да личи сглобяването.

Кръстът е оригиналният. Преди 16 години е бил прострелян от ловци и пак възстановен, но закрепването му е било нестабилно. Сега е стабилизиран  много по-надеждно. Мраморната сфера е реплика..

Ще се възстановят и надписите от двете страни на мемориала. Те се запълват със специална златна боя, която реставраторът си е донесъл от Париж. Той съобщи, че по време на почистването са установили, че в оригинал буквите са били позлатени, както и кръстът.

Тъй като тялото на паметника е нападано от микрофлора – мъхове, лишеи и др., екипът прави обработка срещу тези вредители.

Паметникът- братска могила на загинали руски войници от Предния отряд на генерал Гурко в сраженията при село Джуранлий, днешно Калитиново и Стара Загора се намира в местността „Шакови могили“. Изграден е във форма на пресечена пирамида, завършваща с кръст от дялан камък на височина 13 м. при основата 5/5 м. по типов проект на арх. Вокар.

Върху мраморни плочи се четат надписите:

От северна страна:

„Царствование русийского императора Александра ІІ под начальством его высочества княза Николая Максимилиановича херцог Лейхтенбаркского 19 июля 1877 г. сражение при Джуранлий и Ески Загре“.

Южна страна:

„Участвували во бою полу ексадрон почетного  его величества конвоя полки елисейски и севски пехотные, четвертая стрелковая бригата – 1,2,3,4,5 и 6 дружины болгарского опълчения, две сотни седьмова пластунского баталиона, кубанского  казаческого войска, астрахански и казански драгунскые полки и киевские гусарски донски казачески полки No 21 и  26, уралская казачная сотня, 16 конна арт батарея, донски казачи No 10 и 15 батареи, 1 и 2 горнопешие батареи , сводная конная пионерская команда“.

Средствата за изграждането мемориала са били осигурени от руския цар Александър ІІ. Освещаването му е станало на 26 юли 1881 г в присъствието на Димитър Наумов, като представител на Областното събрание на Източна Румелия и тогавашния руски консул Кребел.

Това е първият от многото паметници изградени на територията на Старозагорска област в знак на признателност към братушките и опълченците.

Екипът на Никола Стоянов има ангажименти и по възстановителни дейности на  Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Тук проблемите са основно свързани с облицовката от черен полиран гранит, която е поела много от солите от бетона, върху който е монтирана. В оригинал надписите са били пластични, изпълнени от бронз.  Но след 1990 г. всеизвестен факт е, че всичко що е направено от цветен метал, е отмъкнато от ромите и предадено за вторични суровини. По решение на автора на проекта Крум Дамянов е направена реплика от тези плочи, които са пострадали от атмосферните води и влагата, която просмуквайки се в структурата на  плочите извлича соли и те целите са компрометирани. Сега с методите на реставрацията ще се заличат петната. Със сребърен бронз ще се подновят  текстовете. Освен това, на целия бетонен корпус, ще бъде направена хидроизолация. Изпадалите части от покритието ще бъдат възстановени.

Реставрационните дейности и на двата обекта ще бъдат финализирани до края на м. юни т.г.

Средствата и за двата обекта са малко над 26 000 лв.

Екипът на фирмата на Никола Стоянов „Арс Нико“ има дългогодишен опит в подобен род дейности и лиценз за тях от Министерството на културата. Само в Стара Загора те са извършили реставрационните дейности на няколко важни обекта – Античния форум „Августа Траяна“, античната улица в Регионалния исторически музей, художествената част на Музея на религиите, уникалната мозайка „Шествието на Дионис“, паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ и др. Никола Стоянов е носител на наградата „Стара Загора“ за 2009 г. за изготвяне и реализиране на проект за реставрация, консервация и адаптиране на лапидарните паметници на първо експозиционно ниво на новооткритата експозиция на Регионалния исторически музей.

Възстановяването на паметниците е свързано с подготовката на Стара Загора за отбелязване на 140 годишнината от боевете край Стара Загора и опожаряването на града по време на Руско-турската война 1877-1878 г.

Росица Ранчева