В Художествената галерия – Стара Загора гостува изложба на живописеца Стоян Василев

В Стара Загора гостува изложбата „Стоян Василев (1904-1977) на Художествена галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик. Експозицията включва 50 живописни платна от всички периоди на творчеството на именития майстор на пейзажа, както и част от любимите му сюжети от Велико Търново, София, Пазарджик, Трявна, Пловдив, Родопите, Стара планина, Черноморието, Венеция, Александрия, Истанбул и т.н.

Тя ще бъде открита на 22 юни 2017 г. (четвъртък), от 18:00 ч., в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора.

Изложбата е част от програмата на ХГ Стара Загора за взаимен обмен на гостуващи експозиции на галериите от страната. Ще бъде отворена за посещения до 15 юли т.г.

Стоян Василев е роден на 16.04.1904 г. в Пазарджик. Завършва живопис в Художествената академия в София през 1927 г. В класа на проф. Цено Тодоров. Работи в областта на пейзажа. Предпочита сюжети от Търново. През 1929 г. получава Свидетелство за учителска правоспособност от Министерството на народното просвещение. В годините от 1928 до 1935 живее, твори и работи като учител в Прогимназията и Мъжката гимназия „Иван Аксаков” в Пазарджик. Инициира създаването на Културно-просветно дружество „Родно изкуство”. Работи и като уредник в Археологическия музей „Иван Войводов” към Читалище „Виделина”. Между 1935 и 1946 живее, твори и работи като учител в Мъжката гимназия във Велико Търново „Св. Кирил”. Дългогодишен преподавател по живопис в Търновския университет “Св. Кирил и Методий”. Членува в Дружеството „Дом за изкуство и просвета”. През 1937 година специализация в Германия за запознаване с новостите в обучението по предмета „рисуване” в училищата. Пенсионира се като учител през 1954 г. През 1963 г. е един от инициаторите за създаване на самостоятелна художествена сбирка към тогавашния Народен музей в Пазарджик и дарява собствени творби. Почива в София на 23 март 1977 г.
Популярен български художник, живописец, пейзажист той е художник със силно чувство за колорит и импресионистичен вкус. Рисува предимно пейзажи – градски, планински, пазари в тропически страни. Картините му са наситени с лиризъм и финес. Предпочита сюжети от Търново Член на Дружеството за съвременно изкуство и СБХ. Има 32 самостоятелни изложби в България и 3 в Хамбург, Берлин, Франкфуркт на Майн. Участва в ОХИ, излага у нас и в чужбина. Изключително продуктивен. Работи в разнообразни техники и формати.
На родния си Пазарджик Стоян Василев завещава цялото си художествено творчество, над 2500 ценни книги, албуми, монографии и над 1200 ръкописа и архивни материали. В момента Художествена галерия „Станислав Доспевски” притежава най-голямата колекция от художника – 2754 живописни творби: масло, пастел и акварел, 140 албума с рисунки. По волята на дарителя книгите му са собственост на Читалище „Христо Ботев”, а личния архив на ТД „Държавен архив” – Пазарджик. Награден с орден Кирил и Методий – ІІ степен. Негови произведения се намират в много музеи и частни колекции в България и по света.