Рицарят на фолклора Крум Георгиев чества своята 85-годишнина

Ден след рождената си дата, на 18 юни 2017 г., с голям концерт в операта, Почетният гражданин на Стара Загора, фолклористът акад. Крум Георгиев чества своята мъдра 85-годишнина. По този повод, в Похвалното си слово до юбиляра, поетът Таньо Клисуров посочи, че хората  личности като човека, чиято 85-та годишнина честваме, са лицето на един град…Стара Загора не би била същата, ако не съществуваха хората като него. Важни са бизнесмените и предприемачите, икономистите, лекарите и т.н., но важни са и рицарите на духа. Не е престижно да бъдат наричани рицари, защото няма нищо по-трудно, но и нищо по-достойно днес от това да се бориш, да се сражаваш с безпощадно настъпващата посредственост и бездуховност. Нашият рицар Крум Георгиев, изминал дълъг и не лек път, продължава борбата и сраженията не с железни доспехи, шлем и копие. Неговото оръжие е убедеността му, че борбата трябва да се води докрай. Подпрян на крехкия си бастун, този силен духом мъж, продължава да ни преподава своите уроци по красота, по родолюбие, не само на нас – старозагорци. Той е успял да спечели привърженици за почтената си кауза из цяла България…“.

В подкрепа на поетичните вдъхновени слова бяха десетките поздравителни адреси, долетели в града на липите от четирите краища на страната ни, от читалища, училища, общини и кметове, от областния управител на Стара Загора и министъра на културата, от десетки чуждестранни градове и състави, където Крум Георгиев е журирал или преподавал своята доказана опитност в необятния свят на българското народно творчество. Доказателство бяха и участниците в концерта – все носители на национални и международни отличия – децата от село Пандаклий, днешно Тенево,  женска група „Меранза“ и „Мъжки глас“ от Нова Загора,  великолепният младежки танцов ансамбъл „Балканска младост“ от град Етрополе ,  Ансамбъл „Китна Тракия“ – Хасково, Народен хор от село Крепост, община Димитровград, „Златен грозд“ от Кортен, Ансамбълът за автентичен фолклор  „Гайдуница“ от с. Подем, общ. Долна Митрополия, който представи уникалния обред „Побратимяване на Ивановден“, народната певица  Дарина Славчева, старозагорският  клуб „Чанове“ ,  Мъжка  и смесена групи от село Ценово, община Чирпан и накрая носителите на множество национални и международни награди Представителен танцов състав при Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев“ град Котел. Концертът беше един огромен букет, подреден с любов, благодарност и признателност за трудната мисия на Крум Георгиев да даде нов живот на неувяхващото цвете, наречено фолклор, засипвано дълги години в крайпътната канавка от пепелта на политически боричкания и надцаквания, от алчност и сребролюбие, от чуждопоклонничество  и чалга в живота и на сцената.

Поздравявам Ви за неуморния дух, за упоритостта Ви да откривате истини и да търсите нови предизвикателства, за таланта и постиженията, за признанията, които получавате като етнолог и фолклорист, композитор и диригент, се казва в Поздравителния адрес на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров до юбиляра. – Поклон пред Вас, който сте градили и утвръждавали авторитета на българската култура през изминалите 65 години и продължавате да се раздавате. За творци като Вас, този път никога не е извървян. Бъдете стожер на идващите млади поколения! Желая Ви здраве, дълголетие и щастие, споделено с близки, ученици, колеги и приятели. На многая лета!“

Като един мъдрец на културата в Стара Загора, във всичките й измерения, Вие въздействате на различни културни формации, за да постигат все по-голямо съвършенство. Това е изключителен дълг, каза в приветствието си ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.– Затова Стара Загора Ви се радва. Спокойно можем да Ви наречем днешния строител не само на Стара Загора, но и на България. Бих искала да Ви уверя, че градът ни има нужда от Вас. С това  Ви задължаваме да продължавате с творческото си вдъхновение да раздавате Вашите съвети и да бъдете все така стожера на съхраняването и разпространението на всичко истинско и  българско на всички настоящи и бъдни поколения“.

Подаръкът от Община Стара Загора беше реплика на маска на тракийски аристократ, открита в района на хилядолетния град, подходящо сравнение с юбиляра, който по дух също е  аристократ.

От името  на Съюза на българските музикални и танцови дейци зам. председателят проф. д-р Юлиан Куюмджиев връчи на акад. Крум Георгиев най-високата  награда – Кристално огърлие за изключителния му принос за развитието на българската музикална култура.

Пред изправената на крака публика, развълнуван Крум Георгиев благодари на Община Стара Загора за съдействието това знаменателно събитие да се състои, на всички изпълнители, които направиха концерта, на всички, които го поздравиха и почетоха.

Благодаря на българския дух, на фолклора, затова защото той е крепителят на цялата цивилизация. Всичко, което имаме, дължим на напластяванията на минали поколения и усилия, каза на финала акад. Крум Георгиев. – Докато съм жив и на крака ще работя за българската култура и за българския дух, който трябва да бъде съхранен“.

Росица Ранчева

Автор на снимките – Славчо Славов